Skip to main content

In het station Kontich-Lint passeren dagelijks gemiddeld 900 reizigers op weg naar hun werk, naar school of voor een dagje uit. Doorheen de jaren heeft het treinstation al verschillende naamsveranderingen doorstaan en er hangt ook een tragisch verhaal aan vast.

Foto’s: Jef Mampaey & Archief Koninklijke Kring voor Heemkunde Kontich

In 1836 opent de spoorwegverbinding Antwerpen-Brussel, die door Kontich-Kazerne loopt en de grens met Lint vormt. De plaats waar de trein in Kontich doorrijdt, wordt ingehuldigd als Station Contich. De trein stopt oorspronkelijk niet in het station zelf. Dat gebeurt pas in 1857. Er werd dan een klein gebouw geplaatst waar de reizigers zich konden schuilhouden, wat nog steeds het stationsgebouw is. In 1908 sloeg het noodlot toe toen een locomotief van een trein die uit Antwerpen kwam inreed op de laatste wagon van een stilstaande personentrein.

Na een aantal naamswijzigingen waaronder Station Contich, Station Kontich-Oost en Station Kontich-Kazerne werd in 2017 de naam van het station gewijzigd in Station Kontich-Lint. Het Stationsplein werd ook recent nieuw leven ingeblazen, zodat het een mooiere, groenere en veiligere plaats is.

Advertentie

Leave a Reply