Skip to main content

Altijd al eens in de trapeze willen hangen? Wil je uitpakken door met meer dan twee ballen te jongleren? Of gewoon zin om iets ongewoons te doen en je talenten te ontdekken? Het kan allemaal bij circusschool Art To Move. Zij organiseren wekelijks circuslessen in de sporthal van het Koninklijk Atheneum in Mortsel. “Je kan hier alles leren wat je maar wil!” 

Foto’s: Lauro Crijns 

Na te zijn doorgegroeid tot lesgever, borrelde bij bezieler Lauro Crijns het idee om zelf een school te beginnen. Tijdens de prikkelluwe coronaperiode werkte hij het project uit en begon hij te spreken met verschillende gemeenten. “Mortsel bleek de beste match. Niet alleen omdat ik er zelf woon, maar ook omdat we een sporthal nodig hadden met specifieke vereisten qua hoogte en grootte. In 2021 gingen we dan van start in het Koninklijk Atheneum”, vertelt hij. 

Samen spelen 

Maar waarom circus? Het is een hobby die je niet vaak hoort, maar voor Lauro en Art To Move zit er een duidelijke motivatie achter: “Vandaag de dag worden we steeds vaker gepusht om de competitie met elkaar aan te gaan en steeds beter te doen of zijn dan een ander. Daaruit vloeien gevoelens van eenzaamheid en een gebrek aan samenwerken aan een groter, beter geheel.” 

“De kracht van circus zit in het spelend leren en de samenwerking. Letterlijk ‘in contact’ gaan met anderen tijdens oefeningen en jezelf en je talenten (her)ontdekken, zonder competitiedrang, is waar het om draait. Art To Move is een plek waar je opnieuw deel kan uitmaken van een geheel, maar waar we ook aandacht en tijd steken in je individuele ontwikkeling.” 

Vaste lesmomenten 

Het duurde wel even om naamsbekendheid te creëren en mensen aan te trekken om eens mee te komen oefenen. “Veel kampen organiseren en workshops geven bij verenigingen in de buurt brachten daar verandering in. Een jaar geleden konden we zo starten met een eerste, consistente lessenreeks.” Nu organiseren ze elke zaterdag een les voor drie verschillende groepen, in totaal zo’n vijftigtal kinderen van het 1ste tot 6de leerjaar. 

De circusbal is dus echt aan het rollen gegaan. Momenteel bekijken ze de mogelijkheid voor een lessenreeks voor volwassenen en kleuters, want er is steeds meer vraag naar. En sinds kort bieden ze een nieuwe lessenreeks circus-dans aan, in samenwerking met dansschool Huys Arts. 

“Daar ga je op zoek naar de juiste balans tussen circustechniek, acrobatie en dans. Beweging staat hier centraal en wordt vanuit verschillende hoeken benaderd en onderzocht. De basisvaardigheden van elke discipline worden op eigen tempo aangeleerd en zo wordt er gewerkt naar een toonmoment. Inschrijven daarvoor kan nog steeds!” 

Advertentie

Grenzen verleggen tijdens performance 

Zo’n toonmoment wordt trouwens voor elke groep georganiseerd om familie, vrienden en bezoekers omver te blazen met een performance. “Zo geven we jongeren de kans om hun nieuw geleerde circustechnieken te tonen aan een publiek, wat zorgt voor een extra dimensie en waarbij ze hun grenzen moeten verleggen”, zegt Lauro.  

Het houdt echter niet op bij kampen, workshops en lessen, want los daarvan heeft Art To Move ook een eigen productiegroep ‘Wanna Crique’. Dat is voor zij die nog meer gebeten zijn door circus. Vijf uur per week trainen en werken ze aan een show die ze meerdere keren opvoeren doorheen het jaar. “Daarmee doen we ook graag optredens op vraag of organiseren we (verjaardag)feestjes in de sporthal of op locatie. Zo kunnen we onze passie en het plezier van circus met nog meer mensen delen. Want niets is leuker dan samen nieuwe dingen leren en creatief aan de slag te gaan!” 

Wie graag eens een les komt volgen of meer informatie zoekt, en organisaties die graag willen samenwerken met Art To Move, kunnen terecht op www.arttomovevzw.be 

Advertentie

Leave a Reply