Skip to main content

Op 23 oktober wordt Nelly Van Broeck 100 jaar. En dat vierde ze vroegtijdig, samen met haar zoon in … Rio de Janeiro, Brazilië! Een heuse onderneming op die leeftijd, maar de kwieke dame die Nelly is, wil volgend jaar graag nog eens teruggaan.

Foto’s: Nelly Van Broek

In het verzorgde woonzorgcentrum Cantershof in Hove wordt ik ontvangen voor een gesprek met Nelly. Je merkt dat ze er een graag geziene bewoonster is. Ze is goed van geest, behelst een warme persoonlijkheid, helpt de verplegers en verpleegsters graag waar ze kan en brengt haar verhaal vol passie. Moeilijk om te geloven dat deze vrouw binnenkort een leeftijd van drie cijfers bereikt. “Je moet altijd positief blijven, elke dag opnieuw. Anders hou je het niet vol”, zegt ze zelf.

Ondertussen is ze enkele weken terug in het land en bekomen van haar reis, want de lange vlucht en het tijdsverschil hadden er even ingehakt. “Ik was ook even mijn ritme kwijt. Daar was ik helemaal vrij terwijl hier alles volgens een strakke planning verloopt. Dat was even aanpassen.” In Rio bezocht Nelly haar zoon, schoondochter en kleinkinderen om haar overgang tot eeuweling alvast te vieren. Nelly’s zoon Jan woont er namelijk al jaren in de favela’s en ondersteunt kinderen uit gezinnen die het moeilijk hebben.

Dubbel feest

Het was niet de eerste keer dat Nelly op bezoek ging in Rio, maar deze keer was toch uniek. “Jaarlijks maak ik de oversteek. De eerste keer was dat samen met mijn man, maar die wou niet terug omwille van de lange vlucht.” Door haar reis miste ze jammer genoeg wel de jaarlijkse uitstap van het woonzorgcentrum naar zee. “Maar als ik mag kiezen…”, lacht ze het weg.

Deze reis was wel specialer dan anders. Want niet alleen Nelly, maar ook de schoonmoeder van Jan werd 100 jaar. “Daarvoor namen we een binnenvlucht van drie uur naar een jungleachtig gebied in Manaus, waar het tot wel 51 graden Celsius werd. In een zaal achter een cafeetje op de hoek hebben we haar verjaardag gevierd. Jammer genoeg is zij enkele dagen later gestorven.”

Haar eigen verjaardag werd ook uitvoerig gevierd. “Met grote taarten van échte biscuit! Het vele volk dat ik niet kende en de drukte vielen wel wat tegen.” En als het aan haar ligt, was dit ook niet de laatste keer dat ze naar Brazilië ging. “Als cadeau kreeg ik een enveloppe vol beloftes, zoals me meenemen naar de zoo of met me gaan wandelen. Ik moet dus absoluut blijven leven en volgend jaar teruggaan!”

Advertentie

Naastenliefde

Rio heeft voor Nelly een speciaal plekje in haar hart, dat merk je. Ze maakte er elke dag uitstapjes en bezocht drie keer het standbeeld van Christus de Verlosser. “Er zijn zo veel mooie parken, met duizenden grote sanseveria’s. Men woont er erg dicht op elkaar, dus het is mooi dat de stad groene plekken voorziet, ten voordele van de gezondheid van haar inwoners.”

Ook van de mentaliteit daar kunnen we nog veel leren zegt ze. “Elkaar helpen, zonder er iets voor terug te vragen, zit daar in de cultuur. Veel oudere mensen houden bijvoorbeeld de kinderen van de buren bij wanneer zij zijn gaan werken. Andersom is er ook veel respect voor oudere mensen. Allemaal volledig belangeloos.”

Ze leerde er ook de ‘wonderolie’ kennen. “Als je om kwart na negen mijn kamer binnenkomt, ben ik volop mijn benen aan het insmeren. Dat is echt iets magnifieks, smeer het op een zere vinger en je bent direct van de pijn verlost. Op mijn tong zal ik echter nooit moeten smeren, daar heb ik geen last van”, grapt ze.

De zon zien zakken

Nelly’s favoriete plekje in Rio is aan de kust, waar ze een onvergetelijke zonsondergang meemaakte. “We stonden daar precies met duizenden te wachten tot de zon onder ging. En wanneer ze helemaal onder was, begon ik te zingen: ‘Ik heb de zon zien zakken in de zee …’ Iedereen pikte meteen in, weliswaar in hun eigen taal. Dat vergeet ik nooit meer! Als ik op sterven lig en ze vragen: wat zal je nooit vergeten? Dan zeg ik dat. En met mijn laatste adem zing ik het liedje.”

Bij mijn afscheid heeft Nelly zich ondertussen buiten gezet met enkele andere bewoners. “Amai, in ’t zonneke ist goe”, klinkt het wanneer ik me omdraai en vertrek. Een ontmoeting om nooit te vergeten. Gelukkige verjaardag Nelly! Je bent een voorbeeld voor velen. Op nog veel mooie zonsondergangen in Brazilië.

Advertentie

Leave a Reply