Skip to main content

Mortsel, Hove, Kontich, Boechout … Edegem valt een beetje uit de boot, want de omliggende gemeenten hebben wél een eigen reus. Dat hebben Else Bogaerts en haar man Bart Boussemaere ook opgemerkt. In een reuzenboekje dat ze kregen tijdens de stoet van Hove zagen ze een kaart met daarop de gemeenten en hun reuzen. Edegem stond daar helemaal reusloos in het midden. “Is het geen goed idee om een reus te bouwen voor Edegem?”, bedacht Else zich toen.

“Ik ben opgegroeid met de reuzenstoet van Borgerhout, maar ben zelf afkomstig van Kontich. Dat was altijd een feest en ik heb daar steeds een goed gevoel bij gehad”, geeft Else als verklaring voor haar reuzenidee. “Na dat idee begon de bal snel te rollen. We contacteerden de gemeente, maar zijn er eigenlijk meteen opgesprongen.”

Die manier van werken is voor creatief duo Else , die als freelance kostuumontwerpster aan de slag is, en Bart, beeldend kunstenaar, geen uitzondering. “Als Else een idee heeft, dan doen we dat gewoon ineens. Dat is iets heel gevaarlijk”, lacht Bart. “Zij komt met de ideeën en ik neem dan de meer technische kant op mij.”

Het bouwen van een reus is echter maar een deel van het hele concept, je hebt ook een team nodig om het te laten leven, je hebt een draagvlak nodig. Dat kan je letterlijk opvatten, want om een reus te laten rondlopen, heb je meerdere mensen nodig. Maar belangrijker is de figuurlijke opvatting, dat de reus tot leven komt door de verbinding met de gemeenschap. De nieuwe reus moet dus inspelen op verbondenheid. Hij moet interactief zijn alsook iedereen proberen betrekken met zijn verhaal.

De legende van Manke Lies

Dat verhaal hebben ze gevonden in de geschiedenis van Edegem. “Ik werkte toen voor streekvereniging Zuidrand en ontwikkelde wandelingen voor de wandelapp”, verduidelijkt Bart. “We passeerden Hof ter Linden waar één van de personages uit het verhaal Manke Lies is. Geïnteresseerd zochten we haar verder op en stuitten we op de legende van spinster Manke Lies, die voorbijgangers bespookt en dat blijft doen tot een goede ziel haar gelofte vervult.”

“Volgens de legende is haar gelofte echter nooit vervuld geraakt en is ze over de tijd heen ook vergeten wat die gelofte precies was. Daarom is ze nu gedoemd om te blijven spoken.” Van dat laatste maakten Else en Bart gretig gebruik om het verhaal zelf in te vullen. “Doordat haar gelofte niet gekend is, kunnen we die zelf invullen. Het idee is om die gelofte te vervangen met het steunen van een bepaald goed doel, telkens voor een jaar lang.”

Advertentie

Zo blijft het verhaal rond Manke Lies actueel en kan er elk jaar gekozen worden voor een ander goed doel om in de kijker te zetten. Dat maakt dat Manke Lies elk jaar met een ander doel de straten opkomt, waardoor het fris blijft en steeds meer mensen kan bereiken die zich aangesproken voelen door het gekozen goede doel. “Dat is de kracht van Manke Lies. Er ontbrak zoveel context dat het heel invulbaar was, zoals we dat zelf wilden”, aldus Bart.

In het originele verhaal heeft Manke Lies een goede ziel nodig om haar gelofte te vervullen. “Daarom verzonnen we De Kleine Man, die de arbeiders en de dragers van de maatschappij moet voorstellen. Hij helpt Manke Lies met het vervullen van de gelofte, of in ons verhaal, met het steunen van het goede doel.”

Teamwork makes the dream work

Die verbindende boodschap van Manke Lies en haar Kleine Man komt al helemaal tot zijn recht tijdens de opbouw van de reus. “We zijn volledig omarmd door het Masereelfonds, dat is een verbindende organisatie over generaties en culturen heen”, vertelt Bart. “Dat was inderdaad ons uitgangspunt”, vult Else aan. “Dan zijn we gaan zoeken naar bouwers en stootten we op het GO! KTA da Vinci. Zij bouwen nu aan het skelet van Manke Lies.”

“Het is ongelooflijk hoeveel input en steun we krijgen van allerlei verschillende kanten”, vervolgt Bart. “Bea van Cauteren, die we gevraagd hebben om het verhaal uit te schrijven tot een kinderboek, vroeg zo bijvoorbeeld waar De Kleine Man zijn kleren koopt. Ze heeft er dan zelf bij verzonnen dat hij versleten overalls van gemeentepersoneel, voor wie hij allerlei kleine klusjes opknapt, gebruikt om een nieuwe overall van te maken.”

Verder willen Else en Bart hun verhaal van Manke Lies graag laten uitwerken tot een straattheater, krijgen ze de hulp van de fotoclub om foto’s te verzamelen of maken van in en rond het fort, maakt dé Petra Polak een reuzenlied en werkt brouwerij De Hoogmis momenteel aan een Manke Lies bier. Het is dus duidelijk dat iedereen zich achter het idee van Manke Lies en De Kleine Man zet!

De kleren maken de man

Wat die kleren van de reuzen betreft, dat is ondertussen een hele operatie geworden. Niet onlogisch natuurlijk, want om zo’n reus aan te kleden, heb je enorm veel stof nodig. Via de gemeente werd een oproep geplaatst voor textiel, welke massaal is binnengekomen. Maar de stof hebben is niet genoeg, je hebt ook mensen nodig die het omtoveren tot een mooi kostuum.

“Daarom heb ik verschillende dames geëngageerd om mee in ons atelier te komen helpen”, vertelt Else. “Momenteel zijn we bezig aan de overall van De Kleine Man. We zijn ook terechtgekomen bij dienstencentrum Den Appel, die hebben een breicafé. Daar zijn ze bezig met de sjaal van Manke Lies, die moet 6 meter lang worden en zal bestaan uit ongeveer 240 gebreide lapjes. Het is zo tof om te zien hoe iedereen wil meewerken en meeleeft met het idee!”

Duurzaamheid over de hele lijn

Tot slot willen Else en Bart hun manier van werken in hun atelier graag doortrekken in dit project. “We gaan zelf altijd duurzaam te werk, met ecologisch respect”, verklaart Else. “We proberen dus zoveel mogelijk aan de slag te gaan met oud materiaal en het een tweede leven te geven.” Het is belangrijk dat erover wordt nagedacht om zo weinig mogelijk ‘afval’ weg te gooien, door er creatief mee om te gaan. Het motto van het duo is daarom ook ‘Waste is what you have, when you run out of imagination’.

Op de burendag van 30 mei pakt het GO! KTA da Vinci uit met een receptie. Graag willen ze dan meteen Manke Lies voorstellen aan de gemeente. De verdere afwerking en het voltooien van de kostuums heeft nog wat meer tijd nodig. Voorlopig staat de presentatie van de Edegemse reuzen daarom gepland in september.

Wil je na het lezen van dit verhaal zelf graag meewerken aan het project? Of wil je gewoon graag op de hoogte blijven? Alle info en updates over Manke Lies en De Kleine Man kan je vinden op de website www.mankelies.be en Instagrampagina reus_manke_lies.

Advertentie

Leave a Reply