Skip to main content

In een regio die bruist van het talent lanceerde Cultuurregio Zuidrand eind vorig jaar de website www.talentuitdezuidrand.be. Hier kunnen kunstenaars en artiesten allerlei zichzelf registreren en tonen aan een breder publiek. Ilse Joris uit Kontich werd onlangs het 100ste talent dat zich via de site inschreef.

Cultuurregio Zuidrand is actief in zeven gemeenten: Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel. “Met Talentuitdezuidrand promoten we niet alleen afzonderlijke talenten”, verduidelijkt Stefan Beeldens van Cultuurregio Zuidrand. “In een Popraad Zuidrand brachten we al verschillende muzikanten, DJ’s en producers samen, en in het kader van Atelier in Beeld ondersteunden we kunstenaars. Zulke ontmoetingen brengt nieuwe dynamieken op gang waaruit van elkaar geleerd kan worden.”

De symbolische 100

Dat er binnen het jaar al een 100Ste inwoner zich registreert, bewijst dat ze in de Zuidrand beschikken over een wel zeer creatieve bodem. Het was Ilse Joris uit Kontich die de teller op drie cijfers zette. Dat deed ze om op een toegankelijke manier meer gezien te kunnen worden: “Als kunstenaar steek je veel tijd en energie in zoeken, creëren en experimenteren. Platformen om met je creaties naar buiten te kunnen treden zijn nodig, maar vergen vaak heel wat moeite en zijn dan nog eens betalend. Talentuitdezuidrand is daarentegen gebruiksvriendelijk en gratis!”

Voor Ilse is het cruciaal dat meer mensen die creatief bezig zijn, een gezicht krijgen en uit de anonimiteit stappen. “Veel kunstenaars werken vooral thuis en op zichzelf. Het samenbrengen van talenten op een site werkt verbindend en ondersteunend. Bijvoorbeeld in de academie van Hove, waar ik nog steeds een opleiding volg, kan samen gewerkt kan worden in de ateliers. Daarbovenop is toch zalig om je medemens in de buurt te leren kennen als een mens met een talent!”

Laat van je horen!

Ook schepen van cultuur uit Kontich, Sophie Baeckelmans is enthousiast over het initiatief: “Het is prachtig om te zien hoeveel talent we op korte tijd hebben kunnen opnemen in deze databank. Daardoor krijgen we als lokaal bestuur zelf meer zicht op het talent dat hier aanwezig is en hoe we hen beter kunnen ondersteunen en hun toonkansen kunnen vergroten.”

Voel je je dus geroepen om ook te tonen wat je in je mars hebt als schilder, muzikant, beeldhouwer, schrijver, producer, comedian, …? Registreer je dan via www.talentuidezuidrand.be!

Foto’s: Talentuitdezuidrand

Advertentie

Leave a Reply