Skip to main content

Ben je graag bezig met je handen, maar heb je daarvoor niet de juiste gereedschappen, materialen of ruimte voor? Dan stellen Ante en Bert graag hun Deelatelier op Deurnestraat 235 in Mortsel ter beschikking. Zo willen ze mensen aanmoedigen om de handen uit de mouwen te steken, materialen een tweede leven geven en vermijden dat dure machines zelden gebruikt worden.

Ante gebruikte het atelier tot nu enkel voor zijn schrijnwerkerij, maar merkte op dat de ruimte en machines vaak ongebruikt waren. “Daaruit groeide het idee om het open te stellen als deelatelier zodat meer mensen er gebruik van kunnen maken”, vertelt hij. Met de hulp van zijn compagnon Bert kreeg dat idee vorm. Vanaf 2025 willen ze het atelier officieel openen.

Iedereen welkom

Door het atelier open te stellen willen ze iedereen de mogelijkheid bieden om aan te slag te gaan met machines en gereedschappen die anders te veel kosten om aan te kopen en vaak zouden stilliggen. “Dat kan zowel hobbymatig als professioneel. Die grote aankoop is voor velen nu een drempel en betekent dat je all-in moet gaan, want zo’n investering maak je niet om achteraf terug te krabbelen”, zegt Bert.

Het blijkt ook dat er veel vraag is naar zo’n werkplek. “Als je onze mailbox bekijkt, zijn de vragen zeer divers”, vervolgt Bert. “Van (semi-)professionals die een eigen stek zoeken, tot beginners die vrijwillig willen meewerken aan projecten omdat ze gewoonweg graag de handen uit de mouwen steken. Voor die beginners gaan we ook cursussen organiseren, bv. om te leren hoe je stoelen maakt, zodat ze de kneepjes van het vak leren en zelf aan de slag kunnen.”

Advertentie

Korte keten

Het concept van het Deelatelier past ook perfect binnen het idee van een korte keten. “De uitstoot en afvalberg die we achterlaten door massaproductie neemt alsmaar toe”, vervolgt Ante. “Het is goedkoper om een nieuwe stoel te kopen bij bv. IKEA, in plaats van hem te laten repareren. Als je die reparatie zelf kan doen, zullen meer mensen dat overwegen en krijgen ze er een gevoel van voldoening bovenop.”

In het beste geval wil het duo ook gebruik maken van materialen die anders op de afvalhoop belanden. “We zijn in gesprek met de stad Mortsel om te bekijken hoe we dat, eventueel in samenwerking met lokale bedrijven, kunnen bolwerken. We geloven zeer sterk in die korte keten en dat we in de toekomst allemaal die richting uit zullen moeten gaan, ook hier in Mortsel. Denk maar aan het oude dak van het gemeentehuis dat gerestaureerd wordt: daar hadden wij misschien iets mee kunnen doen.”

De laatste loodjes

De laatste maanden was het duo bezig met de afwerking, elektriciteitsvoorziening en administratieve zaken zoals verzekeringen en subsidies. “De laatste details worden nu aangepakt en ook de website kan bijna online. Eens je lid bent, kan je daar via een agendaplanner een slot reserveren of je inschrijven voor cursussen. Dat zou moeten lukken vanaf 2025”, verduidelijkt Bert.

“We merken dat er veel interesse is naar het Deelatelier, maar hoe we het precies verder uitwerken, kunnen we nog niet inschatten. Bedoeling is om deze plannen door te trekken tot de zomer en dan zullen we zien wat werkt en wat niet. In september 2025 hopen we dan met een volledig jaarprogramma te komen”, sluit Ante af.

Het verhaal van Deelatelier Mortsel kan je volgen via hun instagrampagina. En binnenkort kan je voor alle info, reservaties en inschrijvingen terecht op de website: www.deelateliermortsel.be.

Advertentie

Leave a Reply