Skip to main content

“Golf is een sport waar jongeren met autisme zichzelf kunnen zijn”

In Aartselaar kan je een van de weinige golfclubs in België vinden die een jeugdopleiding hebben waar ze specifiek opgeleid zijn om kinderen en jongeren met autisme te begeleiden. Antwerp Golf School wil dat iedereen van het golfspel geniet. “De prioriteit ligt natuurlijk bij het spelplezier, maar geleidelijk aan gaan we ook het niveau steeds beter maken”, zegt golfcoach Alain Christiaens.

Bij Antwerp Golf School (AGS) is Alain Christiaens de golfcoach voor jongeren met autisme. Hij is niet alleen een gediplomeerde golfcoach, maar heeft ook cursussen gevolgd om beter les te geven aan jongeren met autisme. “Bij AGS wilden we ons echt verdiepen in kinderen met autisme. Ik heb daarvoor extra cursussen gevolgd die aangeboden werden door Golf Vlaanderen en de Belgische golfbond (PGA).”

“Onze lessen voor jongeren met autisme zijn veel gestructureerder dan onze reguliere lessen”, vult Bie Gys aan. Zij is naast medevennoot ook G-Golf Captain bij AGS. “We beginnen altijd op dezelfde manier, het is steeds dezelfde lesgever en we werken met heel veel visuele hulpmiddelen zoals pictogrammen en aangepast oefenmateriaal.”

“Bij AGS proberen we mensen met autisme te begeleiden in onze golfschool, zodat ook zij plezier beleven aan het golfspel”, gaat Bie verder. “We hebben gemerkt dat golf een heel goede sport is voor mensen met autisme:

  • het is heel gestructureerd
  • er zijn duidelijke spelregels
  • het is buiten in de natuur
  • ze ervaren dat het heel rustig is voor hen
  • het is geen contactsport in tegenstelling tot veel andere sporten
  • je kan het op je eigen tempo volgen.”

“Heel het jaar door zijn er gratis initiatielessen voor mensen met autisme. Je kan daarvoor naar het secretariaat bellen en een moment inboeken wanneer het voor hen past”, zegt Bie.

“De lessen voor kinderen met autisme zijn meestal in kleine groepen”, vertelt Alain. “We proberen ons te beperken tot 3 à 4 spelertjes. We delen hen ook op qua niveau, zodat iedereen zich goed in hun vel voelt.”

Leave a Reply