Skip to main content

“Als je het kan dromen, kan je het ook doen,” zei Walt Disney. Daar is Karin Leveau het levende bewijs van. Gepassioneerd door kunst en verliefd op mensen, organiseert Karin op zondag 6 augustus voor de 7de maal de sfeervolle Kunsthappening in Edegem.

Deze zomer vormt het Armand Preud’hommeplein opnieuw het lommerrijke decor van de Kunsthappening. “Door het 850-jarig bestaan van Edegem, hadden we snel een titel voor deze editie,” lacht Karin, “850 m² kunstbeleving.” Haar verhaal ademt vooral veel goesting om mensen te verenigen rond kunst. Mensen die kunst maken en mensen die van kunst houden.

De kunstenaarsmarkt “Lambremont Martre” in Antwerpen en de kunsttuin van Huis Hellemans in Edegem deden Karin en haar buurvrouw, Sonia Grootjans, dromen van een gelijkwaardig initiatief in de groene oase die het Armand Preud’hommeplein is. Het is uitzonderlijk hoeveel mensen met kunstige talenten rond dit plein wonen. “In 2013 zijn we gewoon bij onze buren gaan aanbellen,” zegt Sonia, “en zo konden we meteen een 15-tal kunstenaars strikken voor onze eerste Kunsthappening.”

Intussen wedijvert hun kunstenaarsmarkt moeiteloos met markten die professioneel worden georganiseerd. Ze weten dan ook de juiste mensen te vinden om de markt heel divers te maken. Door contacten te leggen op tentoonstellingen en met kunstkringen, zoals Sirkel in Mortsel, hebben ze nu een netwerk van ruim 130 kunstenaars. Dit jaar zullen 50 van hen deelnemen, met disciplines die je maar zelden op andere kunstenaarsmarkten vindt.

Advertentie

“Er komt heel wat kijken bij de organisatie van een evenement als de Kunsthappening,” weet Karin. In januari begint ze al met de voorbereidingen: de aanvraag doen bij de gemeente, materiaal bestellen, de logistieke regelingen treffen, de affiches en flyers ontwerpen en zoveel meer. “Gelukkig heb ik mensen om me heen die me helpen met de dingen waar ik minder sterk in ben,” geeft Karin bescheiden toe.” Ze leerde Lucienne Dillen kennen op de academie en die leverde dit jaar, met haar teken- en grafisch talent, een fraaie affiche af.

Om het voor de bezoekers nog gezelliger te maken, zorgt Karin ook voor 3 foodtrucks: Gezond zondigen, Meating Point en Den Bassin. Af en toe kan je er ook de klanken horen van een accordeonist en van een fluit en gitaar duo. JR*BOT verzorgt er dit jaar workshops waarop kinderen en jongeren vrolijke dierenmaskers creëren voor de inhuldiging van Manke Lies en de Kleine Man, op 1 september in Edegem.

Als je aan de kunstenaars vraagt waarom ze, jaar na jaar, opnieuw deelnemen aan deze markt, dan hoor je altijd hetzelfde: de fijne sfeer, de gezellige setting, maar vooral het aanstekelijk enthousiasme van Karin en Sonia. Karin en Joris stellen hun eigen huis zomaar open als gastvrij zenuwcentrum voor al het werk. “Bovendien is de zon altijd van de partij op de Kunsthappening,” grapt Ludo De Loenen, een van de deelnemers van het eerste uur.

En de droom van Karin is nog niet af. Ze wil graag het jonge talent van de academie in haar initiatief betrekken. Dit jaar is ze daar nog niet in gelukt, maar Karin is vastbesloten dat in 2025 voor mekaar te krijgen. Geen reden om daar aan te twijfelen.

Benieuwd naar sfeerbeelden van vorig jaar? https://www.youtube.com/shorts/kcpzoIv51sM

Advertentie

Leave a Reply