Skip to main content

Auteur, dichter én toneelspeler Raymond De Bruyne uit Mortsel is al even op pensioen, maar zijn creatieve carrière is nog volop aan de gang. Hij bracht opnieuw een dichtbundel uit, ‘Woorden Omarmen’, en is op zoek naar sponsors en illustratoren voor een nieuw project. “Ik ben graag creatief bezig. Na mijn pensioen wilde ik vooral niet wegkwijnen in de zetel zoals mijn vader.” 

Raymond stond jarenlang in het onderwijs en hield zich daarnaast al creatief bezig als acteur in toneelgroepen Streven en Paljas Produkties. “Ik schreef ook al gedichtjes voor mezelf, maar verhalen schrijven begon via een schoolblaadje voor kinderen”, legt hij uit. “Ik schreef maandelijks een verhaaltje en na mijn pensioen mocht ik aan kleuters voorlezen tijdens een verteluurtje. Daarna had ik de smaak te pakken. Ik schreef een verhaaltje, liet het illustreren door een studente in de grafische richting en bracht het uit om aan een goed kinderdoel te schenken.” 

Een project dat uiteindelijk vijftien jaar lang duurde. Raymond werkte samen met sponsors en studenten grafische vormgeving om ieder jaar een goed kinderdoel te steunen. Niets van de inkomsten hield hij voor zichzelf. “Velen verklaarden me daardoor voor gek”, vertelt hij. “Een boek, dat moet toch opbrengen? Nee, ik ben niet belust op de opbrengst. Ik doe dit vooral voor mijn plezier en omdat ik andere organisaties, zoals Make-A-Wish en Cliniclowns, wil steunen.” 

Volwassenen mogen ook dromen 

Door de coronapandemie en de economisch moeilijke tijden vond Raymond geen sponsors meer voor zijn project. Hij besloot er na vijftien jaren en evenveel verhalen een punt achter te zetten. “Het was mooi geweest. Dácht ik”, lacht hij. “Maar het bleef toch borrelen binnenin. Ik heb nog drie kindersprookjes liggen die ik toch graag nog één keer wil uitbrengen zoals voorheen, met sponsors, studerende illustratoren én goede doelen. Zo heb ik alvast de UZA Foundation op het oog, ten voordele van het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum in Edegem.” 

Raymond zal niet snel stoppen met dromen en raadt iedereen aan hetzelfde te doen. “Ik zeg altijd: welke leeftijd je ook hebt, blijf in je dromen geloven en blijf ondernemen. Geef niet op en ga ervoor, hoe moeilijk het soms ook is. Dat doe ik nu ook met mijn laatste sprookjes. Ondanks de moeilijke zoektocht naar sponsors laat ik mijn hoofd niet hangen. Ooit dacht ik zelfs dat het wel leuk zou zijn als één van mijn boekjes omgezet zou worden naar een animatiefilm, maar dat is dan net weer wat te ambitieus”, lacht hij. Of niet …? 

Wil je Raymond helpen met zijn project? Dan kan je hem contacteren via raymond.de.bruyne@telenet.be.

Advertentie

Leave a Reply