Skip to main content

Na de grondige hervorming van het kunstenaarsstatuut, is het voor velen in de creatieve sector alleen maar moeilijker geworden om iets te verdienen met hun werk. Streekvereniging Zuidrand bracht tijdens een Mix & Match sessie daarom zo’n 50 enthousiaste kunstenaars bij elkaar in de prachtige setting van Fort V in Edegem voor een netwerkmoment, gecombineerd met een brunch en twee infosessies.

Na een introductie door Wannes Delaender en Stefan Beeldens van Streekvereniging Zuidrand legt Anton De Boes van Kunstwerkt minutieus en stap voor stap uit hoe je van gedreven keukentafeltekenaar evolueert tot professioneel kunstenaar. Anton: “Alles wat je daarvoor nodig hebt, naast je talent, is een paar vrachtladingen hard werk, een niet onbescheiden budget voor promotie en een flinke dosis geluk. Meevaller is dat bij het artistiek traject de reis belangrijker blijft dan de bestemming.”

Wanneer het over de toonkansen in de Zuidrand gaat, bleek het positiefste en meest verbindende project andermaal de kunsthappening in Edegem, georganiseerd door Karin Leveau. Zij realiseert al enkele jaren op eigen initiatief en grotendeels met eigen middelen dit project. Ok zijn er nog de ‘Ateliers In Beeld’ door Kunstwerkt, dat wederom kan rekenen op extra promotie door Streekvereniging Zuidrand.

Een afsluitende brainstormsessie bracht een lading ideeën naar boven, waarbij onder andere de mogelijkheden werden aangekaart om leegstaande gebouwen, zowel commercieel als particulier, om te vormen tot pop-up galerieën. De aanwezige kunstenaars kregen tot slot nog de kans om, onder leiding van een professionele erfgoedgids, de verborgen kantjes van het fort in Edegem te verkennen. Zelfs ervaren fortwandelaars stonden te kijken van wat er nog allemaal achter gesloten poorten zat verstopt. Conclusie was dat naast vleermuizen, ook kunstenaars zich helemaal kunnen vinden in verlaten erfgoed.

Tekst: Bart Boussemaere

Advertentie

Leave a Reply