Bijna 200 jaar geleden zorgde Louis Braille voor een schrift dat je kon lezen met je vingertoppen. Maar voor vele blinden en slechtzienden vergt die manier van lezen behoorlijk wat inspanning. Al ruim 60 jaar leest Benny Marissens boeken in, op een klankband en leent daarmee zijn ogen aan duizenden mensen die het licht moeten missen. Lang voor het woord “podcast” was uitgevonden, had Benny er al een.
“Ik lees graag”, geeft Benny toe. “Taal heeft me altijd geboeid en ik kan me geen leven inbeelden zonder boeken.” Op 16-jarige leeftijd hoorde Benny over een organisatie waar boeken voor blinden en slechtzienden werden ingelezen. Hij meldde zich meteen aan.
De eerste, geïmproviseerde studio
Benny herinnert zich nog levendig de eerste studio in een patriciërswoning aan de Markgravelei in Antwerpen: “Een kleine cabine, zo groot als een telefooncel, met een venster. Maar, wel geluidsdicht. Dat was mogelijk gemaakt door General Motors, dat het initiatief steunde.” Achter het venster stond een bandopnemer die de lezer vanuit de cabine kon bedienen.
Professionalisering
“In 60 jaar is ook hier alles geëvolueerd”, vertelt Benny. “De ongeveer 40 vrijwillige lezers werken nu in een professionele studio in de Durletstraat, waar Esmeralda, die zelf een visuele beperking heeft, studiomeester is. Zij werkt de opnames af tot een cd met een digitaal menu.” Ook de klantgerichtheid is er sterk op vooruit gegaan. De boeken worden nu geselecteerd op basis van de voorkeuren die blijken uit de ontleningen van de luisterboeken.
Je wordt pas aanvaard als lezer als je slaagt in een spreektest. Je mag geen lokaal accent hebben. Je leest aan de juiste snelheid en met een gepaste intonatie. Franse of Engelse woorden in de tekst spreek je vlekkeloos uit. Gedichten of kinderboeken vragen een aparte leesstijl. Je moet vooral ook objectief lezen, zodat de luisteraar zijn eigen fantasie nog kan laten werken.
Gevarieerd aanbod
Op de website van Luisterpunt vinden mensen met een visuele beperking een ruim aanbod. Van de studio in Antwerpen komen daar jaarlijks een 60-tal nieuwe titels bij. “Persoonlijk lees ik graag thrillers”, bekent Benny, “maar ik heb bijvoorbeeld ook “Ontwapend” van Koen Metsu ingelezen en non-fictie zoals “Het drama van de dodengang”. Op dit moment neem ik de biografie van Urbanus op.”
Bloedgroep V
Benny Marissens heeft bloedgroep V, van vrijwilliger. Naast het inlezen van boeken heeft hij ook Nederlandse les gegeven aan anderstaligen. Zijn vrouw, Lieve, en hij hielpen volop in het vaccinatiecentrum. Benny is de drijvende kracht achter de Davidsfonds afdeling, een toneelkring, een zangvereniging, een foto/videoclub en een inrichtende macht van een school in Lint. Als jongeling werkte hij al bij zijn tante in de bibliotheek van Deurne-Zuid om de boeken van een bruin papieren kaft te voorzien.
Kortom, Benny is altijd wel ergens vrijwillig bezig geweest, zelfs tijdens zijn drukke loopbaan als informaticus. “Dankbetuigingen hoeven voor mij niet,” zegt Benny, “al laat het me niet onberoerd als mensen met een visuele beperking, die ik persoonlijk ken, me eens zeggen dat ze genoten hebben van een boek dat ik heb ingelezen.”