Skip to main content

Duurzame technologie voor iedereen: dat is de doelstelling van vzw Humasol in een notendop. Toen Boechoutenaar en student burgerlijk ingenieur César Materné in contact kwam met deze organisatie was hij meteen verkocht. Enkele jaren en heel wat voorbereiding later vertrok hij samen met drie medestudenten voor twee maanden op een onvergetelijke project naar Tanzania. 

César ging met zijn collega-vrijwilligers aan de slag in de Mara-regio om samen te werken met de Tanzaniaanse organisatie Hope for girls and women. “Daar gingen we naar twee opvanghuizen die hulp bieden aan jonge meisjes in een onveilige thuissituatie. In het piekseizoen loopt het aantal opgevangen meisjes op tot 500.” Die safehouses liggen in een gebied zonder betrouwbaar energienet en er is er weinig geld voor extra investeringen. “Op zulke plaatsen kan de stroom soms dagenlang uitvallen.”

En net daar schieten César en Humasol te hulp. Humasol werkt vaak samen met studenten om  duurzame technologie toegankelijker te maken voor iedereen. “Ons doel was om daar zonnepanelen te voorzien, maar evengoed elektrische kookvuren en een waterpomp.” Vóór de tussenkomst van César en co moesten de meisjes uit het safehouse voor water vaak een tocht naar de rivier maken en kookten ze in een ruimte op een houtvuur waar de jonge meisjes constant in de rook werkten. Naast de installatie werd ook een financieel en sociaal plan uitgewerkt om het project duurzaam te maken op lange termijn.

Dankbare gemeenschap

Vanaf het prille begin van Césars avontuur werd hij door de Tanzaniaanse gemeenschap letterlijk en figuurlijk omarmd. “We kwamen aan en meteen vlogen de meisjes van het opvangtehuis ons in de armen. Ook tijdens ons project waren de mensen heel betrokken en geïnteresseerd.”

Al snel werd Tanzania een tweede thuis. “Het vertrek was moeilijk. Gelukkig blijven we wel nog in contact en bellen we af en toe nog met de mensen die we geholpen hebben.” Een terugkeer naar Tanzania ziet César liever vroeg dan laat gebeuren. “We hebben al vaak gezegd dat we ooit willen terugkeren voor een nieuw project. Wie weet starten we samen met Hope wel een derde safehouse binnen enkele jaren. Het staat in ieder geval op de planning.”

Advertentie

Toekomst

De projecten zoals die van vzw Humasol staan César op het lijf geschreven. Want al zorgde zijn werk in Tanzania voor een duurzame impact, het werk is volgens hem nog niet af. “Duurzaamheid en klimaatopwarming zijn in veel Afrikaanse gebieden zelden thema’s die op de agenda staan. Tegelijk wordt daar de komende jaren een sterke energietoename verwacht. Zo een energietransitie kan je best vanaf het begin op een goede manier aanpakken.”

Daarom kiest César ervoor om zich te blijven inzetten voor Humasol. “Nadat je aan een project hebt meegewerkt binnen de organisatie kom je vaak bij het bestuur terecht. Dan mag je nieuwe projecten mee begeleiden en ondersteunen. Nu ben ik bijvoorbeeld coach van een team dat binnenkort naar Kenia vertrekt.” Dat vraagt een nog groter engagement, vertelt hij. “Omdat er buiten het project zelf natuurlijk ook bijvoorbeeld sponsoring nodig is.”

Om dat broodnodige geld binnen te halen kon César trouwens ook deels rekenen op de gulheid van de Boechoutenaren. “Toen we onverwacht en lastminute nog wat geld nodig hadden, heb ik hier in Boechout een cinema op stelten gezet en een documentaire afgespeeld gerelateerd aan het project dat we in Tanzania gingen steunen. Er was ook een kleine receptie en een feestje. Daar zijn toen veel mensen op afgekomen en dat heeft nog heel wat donaties opgeleverd; waar ik de mensen nog steeds heel dankbaar voor ben.”

Advertentie

Leave a Reply