Skip to main content

Brandweer Zone Rand zet sterk in op preventie en sensibilisering bij iedereen. Zo ook bij kleuters, want ook op jonge leeftijd kan al cruciale info aangeleerd worden die verwondingen of erger kunnen voorkomen. Om dat op maat te doen werd de brandweerbolderkar geïntroduceerd die eruitziet als een echte brandweerwagen boordevol preventietips en spelplezier. Scholen binnen de zone kunnen deze gratis gebruiken ter ondersteuning van een projectweek rond brandveiligheid.

Waarom wordt net ingezet op preventie bij kleuters? Kleine kinderen vormen een kwetsbare doelgroep bij brand. Hoe sneller ze enkele basisbegrippen begrijpen en ernaar kunnen handelen, hoe beter. “Een van de kerntaken van Brandweer Zone Rand is sensibiliseren en informeren”, zegt Philip De Vos, Officier Brandveilig Samenleven bij Brandweer Zone Rand. “Door met kleuters rond brand en brandwonden te werken in de klas, kan veel onheil voorkomen worden. En dat is nog altijd beter dan te moeten genezen.”

Karrenvracht aan preventiemateriaal

Met de brandweerbolderkar krijgen kleuters boodschappen mee die bij brand levens kunnen redden. Zo leren ze weg te blijven van rook en hulp te laten halen als de rookmelder afgaat. In de kar vindt de meester of juf heel wat materiaal zoals echte brandweerkledij, een brandweerhelm, een brandweerslang, voorleesboeken, puzzels, … die de kleuters helpen de brandweerwereld te ontdekken.

Uniek is de “Doe Doos”, speciaal ontwikkeld door Stichting Brandwonden, waarmee de kleuters op zoek gaan naar de gevaren thuis en basisprincipes rond het gevaar van vuur leren. In totaal zijn er vier bolderkarren voorzien die online gereserveerd kunnen worden. Telkens voor één week en dit volledig gratis.

Advertentie

“We hebben sinds de lancering al zoveel positieve reacties ontvangen”, weet Tina Boënne, Manager Communicatie bij Brandweer Zone Rand. “Meer dan 10 scholen hebben al een aanvraag gedaan om de bolderkar te lenen, waaronder Mater Christi in Lint en ’t Kofschip in Edegem. Het is dan ook een heel leuk en nuttig initiatief: Veel kleuters kunnen bijvoorbeeld echt al 1-1-2 bellen en zo een verschil maken als we ze de juiste reflex aanleren tijdens noodgevallen. Daarnaast worden ze vertrouwd met het werk van de brandweer, de outfits en hun materiaal.”

Sensibilisatie voor iedereen

Hoewel de bolderkar specifiek bedoeld is voor sensibilisering op het niveau van kleuters, informeert Brandweer Zone Rand ook regelmatig oudere kinderen en tieners. Zo loopt er naast het project brandweerbolderkar reeds enkele jaren het project Vuur (voor lagere scholen) en worden er regelmatig infosessies opgezet met jeugdbewegingen.

Het project “www.ikcheckmijnzaak.be” is dan weer bedoeld voor exploitanten. Via deze website kunnen zij snel, eenvoudig en anoniem hun publiek toegankelijke inrichting testen op brandveiligheid. Het resultaat van die test kan dan gebruikt worden ter voorbereiding van een controle of om zelf mee aan de slag te gaan.

Met dat laatste project is Brandweer Zone Rand genomineerd voor de Fireforum Awards 2023. Fireforum vzw wil mensen of organisaties bekronen die zich op een of andere manier verdienstelijk hebben gemaakt in de wereld van de brandbestrijding. Naast die nominatie maakt het project “www.ikcheckmijnzaak.be” ook kans op de publieksprijs. Daarvoor kan je nog stemmen tot 18 uur op 15 november 2023.

Meer info over het project “www.ikcheckmijnzaak.be” vind je hier:
https://www.brandweerzonerand.be/content/nominatie-fireforum-award-stem-hier

En stemmen kan via dit online formulier:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeLPrSRY4_eLypEIy6wQBExgbc67VJQOoCxcY_HnBEybK0N0A/viewform

Scholen die binnen de zone vallen kunnen de bolderkar aanvragen via de website:
https://www.brandweerzonerand.be/brandweerbolderkar

Advertentie

Foto’s: Brandweer Zone Rand

Leave a Reply