Skip to main content

Vorige maand brachten we met Aansteker het verhaal van de nieuwe Edegemse reus Manke Lies. Voor de bouw van die reus wordt er beroep gedaan op verschillende helpende handen. Zo ook op het breicafé in dienstencentrum Den Appel, onderdeel van WoonZorgNetwerk Edegem. Tweemaal per week komt het breicafé samen en sinds december werken ze volop aan de sjaal van Manke Lies. Als dank voor al dat zware werk is het breicafé nu ook officieel gevraagd als meter van de nieuwe Edegemse reuzin.

Wanneer je op een dinsdag- of vrijdagnamiddag binnenspringt in Den Appel, merk je al gauw een lange tafel op waaraan verschillende dames volop aan het breien zijn. Soms breien ze er allerlei  kledingstukken, andere keren een laken of dekentje. De laatste maanden zijn ze echter bezig geweest aan een speciaal werkje. Alle leden van het breicafé hebben meegewerkt aan het breien van honderden lapjes stof van 15 op 15 centimeter voor de sjaal van de toekomstige Edegemse reus Manke Lies.

Kracht van samenwerking

Naast breien kan je in Den Appel ook terecht voor allerlei andere activiteiten zoals biljart, computerlessen, rummikub en bloemschikken. “Er is hier van alles te doen en telkens op dinsdag en vrijdag tussen 14u en 16u komt het breicafé samen”, verduidelijkt Stien Müller, activiteitenbegeleider in Den Appel. “Het zijn vaak dezelfde mensen die dan langskomen, al is iedereen natuurlijk welkom. Betalen of inschrijven is niet nodig, we vragen enkel om je aan te melden aan de balie.”

Voor het breicafé is meewerken aan de reus Manke Lies een hele eer. “Iedereen was super enthousiast over het idee! Het is heel leuk om eens samen naar een groter geheel toe te werken. Ik heb zelf gemerkt dat ze dat hier heel fijn vonden en telkens heel ijverig naar hier kwamen.”

Ook Magda Van de Sande, die zich als vrijwilliger mee verantwoordelijk stelt voor het breicafé, is overtuigd van de bindende kracht van zowel het café als het project. “Ongeveer acht jaar geleden ben ik mee in het breicafé gestapt,” vertelt Magda. “Dat deed ik toen omdat ik met pensioen ging en de kinderen allemaal het huis uit waren. Ik heb graag menselijk contact en dat vond ik hier terug. Ieder doet hier wat hij graag doet of het beste kan, maar we zijn er ook altijd om elkaar te helpen of een babbeltje te slaan.”

Dat samenwerkingsgevoel komt tijdens de bouw van Manke Lies ook helemaal naar boven. “Voor het breien van al die lappen voor de sjaal hebben we stof gekregen via giften van de lokale bevolking, aangevuld door de aankoop van stof met subsidies van de gemeente Edegem. Voor het maken van de mantel zoeken we wel nog kakigroene stof van bijvoorbeeld oude legertenues. Dat is niet zo makkelijk te vinden en is duur in aankoop.”

Dat ‘probleem’ van de kakigroene stof is nog geen paar minuten uitgesproken of er komt al hulp aan. Enkele geïnteresseerde cafébezoekers vangen de uitleg van Magda op tijdens het bewonderen van de honderden lapjes stof en geven meteen een interessante tip over waar die kakigroene stof nog relatief goedkoop aangekocht kan worden. Dat toont nog maar eens aan hoe begaan iedereen is met het project en hoe het mensen met elkaar in contact brengt.

Advertentie

Meters aan het woord

Voor alle hulp en medewerking aan het kostuum van Manke Lies wilden bedenkers Bart en Else de breisters graag bedanken met de vraag of ze meter willen worden van de reuzin. En daar waren de breisters maar wat blij mee. “Het meterschap is fantastisch”, geeft Gusta Bal aan. Zij is de laatste overblijvende van 15 kinderen. “Ik ben iemand die bezig moet blijven. Daarom ga ik het ook wel missen als we hier volledig mee klaar zijn, maar we blijven breien aan andere dingen.”

Het zal nog iets helemaal anders zijn om ze [Manke Lies] volledig afgewerkt te zien!

Evy Van Oosterwyck

Ook Christel Van Roy en Evy Van Oosterwyck zijn verheugd met het nieuws. Zij kennen het fort van Manke Lies zelfs nog van toen het gebruikt werd door het leger. “Ik zag de militairen er nog wacht lopen vanuit mijn raam”, vertelt Christel. “Het meterschap vinden we dus heel fijn”, vult Evy aan. “We kijken er ook naar uit om Manke Lies op de braderij van Edegem te zien. Want het zal nog iets helemaal anders zijn om ze volledig afgewerkt te zien!”

Meer dan alleen breien

Naast het breicafé komen de dames ook al eens naar Den Appel wanneer er andere dingen georganiseerd worden. “Wij komen hier ook naartoe voor bijvoorbeeld de barbecue, het tangodansen, de pannenkoekendag en de maandelijkse avond met een dj”, vertelt Christel. “Op zo’n avond is hier wel veel lawaai. Iemand die daar niet tegen kan, moet dan niet langskomen”, lacht bewoonster Juliette Beerlings.

Het is voor de leden van het breicafé ook interessant om samen te zitten met zowel bewoners als niet-bewoners. “Het is heel fijn om eens andere mensen te leren kennen en ook te zien waar je mogelijk later zal komen wonen”, geeft Christel aan. “Andersom is het voor de bewoners ook fijn om eens een andere soort babbel te hebben.” Daarom wordt nu ook gekeken naar de mogelijkheid om eens af te spreken met andere soortgelijke organisaties.

Advertentie

Leave a Reply