Skip to main content

Na de erfgoedwandeling ‘Hoven van Plaisantie’ is er nu ook de brochure ‘Landelijk Vremde’. Daarin staan twee wandelingen die het beschermd erfgoed in het dorp in de kijker zetten. Zowel de beschermde gebouwen in de dorpskern als de hoeves in de omgeving staan centraal.

Tekst: Gemeente Boechout – Foto’s: Patrick Forêt

In de erfgoedbrochure ‘Landelijk Vremde’ zijn twee routes beschreven. ‘Het Dorp’ (1,5 km) neemt je mee in de geschiedenis van alle beschermde gebouwen in de dorpskern. Tijdens de wandel- of fietsroute ‘De Hoeves’ (8,5 km) kom je alles te weten over de cijns- en pachthoeven die je verspreid over Vremde terugvindt.

Imposante hoeves
De brochure werd geschreven in samenwerking met HK Het Speelhof. “Zoals ik schrijf, loop je met wat verbeelding zo de 19de eeuw in als je het centrum van Vremde bezoekt, het resultaat van een toenmalige modernisering. Een dorp met omliggende hoeves, een oude structuur die hier tot op vandaag herkenbaar blijft”, zegt Jo Van Croonenborch, voorzitter van de heemkundige kring. “Oude namen zoals de Linthoeve of de Oude en Nieuwe Vennehoeve blijven in gebruik en verwijzen naar die vroegere gemeenschap. Tegelijk krijgen al die plekken nu nieuwe invullingen en bestemmingen. Dat kan je lezen in deze brochure.”

Je kan de nieuwe brochure ‘Landelijk Vremde’ gratis afhalen op de vrijetijdsdienst en in de Boechoutse bib (tijdens de openingsuren). Je kan ze ook downloaden op www.boechout.be/onroerend-erfgoed.

Advertentie

Leave a Reply