Bij dagwerking Pegode in Waarloos (Kontich) versterken cliënten en vrijwillige medewerkers elkaar dagelijks. Volwassenen met een verstandelijke of fysieke beperking krijgen er de kans op een volwaardige plek binnen de maatschappij. Tegelijkertijd krijgen medewerkers en vrijwilligers er veel voldoening voor terug.
Zoals bij vele andere organisaties in de zorg zijn vrijwilligers onmisbaar bij Pegode. Marianne en Paulette zijn twee van de geëngageerde vrijwilligers bij de dagwerking die voor de gelegenheid in het voetlicht worden gezet. Marianne doet het al tien jaar en ze weet waarom: “Voor mij is het een oplossing om bij te dragen in een sector waar handen te kort zijn.” Voor Paulette is het de ideale invulling voor haar pensioen. “Zorgen voor andere mensen is een geweldige meerwaarde in het leven,” vertelt ze. Ze staan de cliënten van de Pegode op regelmatige basis bij, maar benadrukken evenzeer hoeveel voldoening en waardering zij terugkrijgen van hun cliënten en het personeel.
“De vaste begeleiders komen vaak handen te kort om alle taken af te werken. Vrijwilligers schenken hier veel tijd en aandacht aan de mensen. En dat appreciëren de cliënten natuurlijk enorm,” vertelt Kristin Meersschaert, coördinator bij de dagwerking.
Waar cliënten echt gehoord worden
Dagwerking Pegode staat bekend om zijn aandacht voor inclusie en vraaggestuurd werken. Kristin: “We vertrekken vanuit wat de mensen die hier aankloppen nodig hebben en hoe wij daar een antwoord op kunnen bieden.”
Ze benadrukt dat het belangrijk is dat de cliënten hun leven nog steeds in eigen handen hebben, zelfs met de extra zorg die ze soms nodig hebben. Binnen de dagwerking stimuleren ze dat op verschillende manieren. “Zo biedt ons gemotiveerde team van begeleiders bijvoorbeeld altijd een luisterend oor”, vertelt Kristin. Tweewekelijks komt een groepje cliënten samen met Kristin en een andere begeleider tijdens de ‘Dagwerkingbouwers’ om als spreekbuis van de hele groep hun aandachtspunten voor de organisatie aan te kaarten. Daarnaast is er het atelier ‘Uit je kot’. Kristin: “De cliënten bereiden zelf hun eigen uitstappen voor. Ze zorgen er onder andere voor dat alles tot in de puntjes uitgestippeld is en dat alles op de dag zelf vlot verloopt.”
Kristin voegt nog toe dat ze altijd op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers: “Een diploma is niet vereist. Iedereen met een groot hart en een basis aan geduld kan bij ons terecht als vrijwilliger”. Op die manier wil de dagwerking verschillende nieuwe vrijwilligers aantrekken om zo de leefwereld van de cliënten te vergroten.