Skip to main content

Tijdens het “Atelier in Beeld”-weekend van 6 en 7 mei gooien beeldende kunstenaars over heel Vlaanderen de deuren van hun ateliers open. Zo ook in onze regio. Ga op ontdekking en laat je verrassen. Aansteker ging vooraf hier en daar al eens een kijkje nemen in Edegem, Mortsel en Hove en was onder de indruk.

Een prettig gestoord gezin

Zo noemen Jerome, Renée, Else en Bart zichzelf. Maar wie hun atelier bezoekt, merkt vooral dat het mensen zijn met een missie. Verscholen in een stukje groene oase aan de Kontichstraat 92 in Edegem, ontdekken we hun uniek, karaktervol atelier, JR*Bot. Daar krijgen ook hun projecten Studio Marcel en Frits & Franny de ruimte om zich te ontwikkelen.

Bart Boussemaere schildert onder andere portretten. “Een goed portret moet geen perfecte fotografische weergave zijn van een gezicht,” vindt Bart, ”het moet leven en karakter uitstralen.” Daarom is Bart ook niet bang dat artificiële intelligentie, zoals Dall-E2, kunst gaat vervangen. “Een machine kan iets produceren dat een klant vraagt. Maar alleen een kunstenaar kan een klant geven wat hij echt wil.”

“Kunstenaar zijn is bij velen eigenlijk een pose,” stelt Bart, ”terwijl echte kunst dikwijls ontstaat bij de amateur pur-sang, de lief-hebber, die met passie creëert en niet om te imponeren op een tentoonstelling.” Else Bogaerts is kostuumontwerpster en fotografe. Haar kostuuminstallaties vertellen een hele geschiedenis in beeld en tekst, gekruid door de verhalen van mensen die een inbreng hebben gedaan bij het tot stand komen ervan.

De vonk om creatief te zijn, is al overgeslagen op hun kinderen en het gezin doet er alles aan om ook andere kinderen te laten ervaren hoe het voelt om iets kunstigs te maken. Else is overtuigd: “Tijdens onze “frutselkampen” prikkelen we kinderen om inventief te zijn en hun verbeelding de vrije gang te laten gaan.”

Verbeelding is essentieel, ook in hun missie: een veilige, gezonde, eerlijke wereld met schone lucht, water, aarde en energie. “Waste is what you have when you run out of imagination. Daarom willen we tonen hoe upcycling werkt. Een verlaten boomhut vormen we om naar een tijdelijk onderdak voor kippen en nog later naar robotfiguren, nog steeds met hetzelfde hout en dezelfde schroeven.”

Ga het gerust ontdekken. Versleten jeansbroeken omgetoverd tot feestelijke slingers, trommels als originele lampen, lompen verwerkt tot vliegendeuren. Misschien word je wel verleid om deel te nemen aan de doorlopende workshops op 6 mei.

Advertentie

Kom Moi: welkom en wees jezelf

De ontvangst door Kiala Freysen straalt een en al hartelijkheid en warmte uit. “We willen in ons atelier, Kom Moi, in de eerste plaats een leuke plek creëren. Je moet hier het leven kunnen plukken door je over te geven aan creativiteit in allerlei vormen,” vindt Kiala. Het atelier is een walhalla voor de keramist met tien kwalitatieve draaischijven, een glazuurruimte en 2 professionele ovens.

“Maar er kan hier veel meer,” zegt Kiala. “zolang het maar kadert in het maken van hippe, trendy en tijdloze creaties.” Een greep uit het aanbod van Kom Moi: tekenen en schilderen, manden vlechten, breien en haken, glas in lood, leder verwerken, juwelen maken, beeldhouwen. Ervaren lesgevers begeleiden de workshops.”

“Zelf voel ik me in mijn element als ik tekeningen kan maken met BIC, een niet zo veel beoefende vorm van tekenen.” Maar ook haar workshop “klappen en breien” is een succes. “Deze workshop beantwoordt aan twee behoeften, merkt Kiala op, “mensen willen hun hoofd leegmaken door creatief bezig te zijn, maar sommigen zoeken ook verbinding met anderen.” Met breien en haken, manden vlechten, glas in lood, kalligrafie houdt ze ook vakmanschap in leven dat anders zou verdwijnen.

Kiala liep schilder-, beeldhouw- en lederacademie. Maar veel technieken verwierf ze ook als autodidact. “In onze huidige maatschappij overheerst resultaat. Terwijl we ook terug moeten leren om plezier te hebben tijdens het zoeken, klungelen en durven om dingen te doen,” zegt Kiala. Ze ziet geregeld cursisten die hun brein moeten leren uitschakelen. Door hulpmiddeltjes, zoals stukken van een tekening afdekken of een tekening ondersteboven maken, leren mensen dan opnieuw vormen, lijnen en verhoudingen te zien.

 

In het veelzijdige atelier in de Sint-Benedictusstraat 38, Mortsel krijg je op de open atelier dagen met plezier demo’s en uitleg.

Dode bomen komen tot leven

Met enkele schijnbaar eenvoudige, snelle lijnen en heldere kleurvlakken, kan Mark Van Eygen een beeld en een gevoel oproepen. “Maar een zoektocht is het elke keer weer,” zegt Mark, “We laten ons soms verleiden om te snel naar het resultaat te gaan, terwijl je eerst je kilometers moet tekenen, zoals ik dat wel eens verwoord. Wie te vroeg vindt, heeft slecht gezocht.”

“Ik ben altijd gefascineerd geweest door de mens,” gaat Mark verder. Zijn oeuvre in pastel en acryl bestaat dan ook vooral uit naakten, die met vloeiende lijnen, heel subtiel en tegelijk krachtig getekend of geschilderd zijn. Maar ook landschappen en mensen aan de slag zijn onderwerpen in zijn werk.

Maar het meest geboeid is Mark door het geven van een tweede leven aan bomen. Met kettingzagen, slijpschijven, schuurmachines en beitels bevrijdt hij menselijke figuren, maar ook engelen, hoeden of zelfs buitenproportionele Chocotoffs uit de dode boomstammen, waarin ze lang verscholen zaten.

“Ik wil begrijpelijke kunst maken,” vertelt Mark, “al beschouwen galerijen dat misschien als te braaf. Wanneer de uitleg belangrijker wordt dan het werk zelf, dan heb je het als kunstenaar niet echt goed gedaan. Een goed gemaakt beeld straalt uit zichzelf kracht uit en grijpt je aan. Dat is iets wat ik mis in al te conceptuele kunst.” Mark is ervan overtuigd dat er misschien betere kunstenaars in de onbekendheid leven en die, in alle vrijheid, veel sprekender werk maken dan de grote, populaire namen.

“Met de jaren ben ik meer materialist geworden”, vindt Mark, “waarmee ik bedoel dat ik veel meer belang hecht aan goede materialen”. Hij kiest dan ook resoluut voor kwalitatief papier, heldere pastelkleuren of een goed canvas en soms zelf gemaakte acrylkleuren met pigment. “Voor mijn houten beelden, werk ik graag met kerselaar, notelaar, appel- en perenboom. Die stammen geven het meest verrassende nervenspel prijs en hebben heerlijke, warme kleuren.”

Tijdens Atelier in Beeld toont Mark graag hoe spannend het is om een beeld uit een boomstam te maken, in zijn tuinatelier aan de Hugo Verrieststraat 19 in Hove.

Benieuwd naar deze en andere ateliers in de regio? Kijk hier waar je op ontdekking kan gaan. https://www.atelierinbeeld.be/nl

Advertentie

Leave a Reply