Skip to main content

“Ik was niet de enige Anna Verduyn. Er zijn er zo veel: Vergeten leden van het Verzet.” Dat waren de woorden die de moeder van Roland Bergeys uit Mortsel uitsprak toen hij zijn boek voor het eerst toonde. Roland Bergeys is auteur, televisiemaker en theatermaker. Zijn boek De Verdwijning van Anna Verduyn verschijnt deze maand in de boekhandels. Het is al de derde druk, en er komt voor het eerst ook een Engelse vertaling van.

De grootmoeder van Roland was oorlogsvluchtelinge in 1914 bij het begin van de Eerste Wereldoorlog. Ze vluchtte toen naar Engeland met haar ouders en kwam in Elisabethville terecht, een Belgische enclave waar een munitiefabriek gevestigd was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot zijn moeder zich dan weer aan bij het Verzet. “Mama begon mij op haar 93 te vertellen over de avonturen die zij en mijn grootmoeder beleefden”, legt Roland uit. “Toen besloot ik dat ik hier een verhaal over wilde schrijven. Ik voegde beide oorlogen samen en creëerde een nieuw personage: Anna Verduyn. Zij beleeft beide Wereldoorlogen, waarbij ze haar eigen impulsieve keuzes maakt.”

Biechten in Edegem

In het verhaal spelen er zich verschillende waargebeurde passages af binnen de Zuidrand. “Mijn moeder werkte in een fabriek in Lint”, vertelt Roland. “Die werd overgenomen door de Duitsers, waardoor ze op haar 18 besloot om de boel te gaan saboteren als lid van het Verzet. Zo ging ze stiekem briefjes verstoppen achter zerken op de begraafplaats in Edegem, die andere verzetsleden dan ophaalden. Ze werd eens betrapt door een Duitse soldaat vluchtte toen naar de basiliek om zich te verstoppen in de biechtstoel. Gelukkig werd ze niet gevonden.”

Deze maand verschijnt het boek in derde druk alsook een eerste Engelse vertaling. “Toen mijn uitgever dat vroeg, kwam het als een verrassing”, geeft Roland toe. “Straks is het boek beschikbaar in Canada, Amerika, Engeland … Het is een vreemd, maar leuk gevoel. Als mijn moeder en grootmoeder wisten dat hun verhaal zo graag gelezen wordt, zouden ze ongelooflijk trots zijn geweest.”

Je kan De Verdwijning van Anna Verduyn bestellen via de boekhandelaar, bol.com en bij uitgeverij Les Iles. Een gesigneerd exemplaar kan je aanvragen op Roland.bergeys@skynet.be.

Advertentie

Leave a Reply