Skip to main content

De Zuidrand kampt al even met een tekort aan sociale woningen. Neem daarbij nog de verstrengde criteria voor de toewijzing ervan en je begrijpt waarom vele kwetsbare burgers zich moeten richten op de duurdere, private huurmarkt. Een grote groep burgers vindt dat het anders kan en verenigen zich via de wooncoöperatie wooncoop.

Het is een hels karwei om onderdak te vinden voor gezinnen op de vlucht, mensen in armoede, mensen met specifieke welzijnsnoden en andere kwetsbare huurders. Wooncoop engageert zich daarom om via solidaire aandelen woningen op te kopen en deze te reserveren voor die kwetsbare groep mensen. Dankzij deze burger-investering kunnen ze er aan een lage kost wonen en worden ze opgenomen in een sterke gemeenschap en professioneel begeleid om zich volledig te kunnen ontplooien.

Solidaire investeerders gezocht

Wooncoop is een verzamelingen van drie groepen, waaronder de belangrijke partner ‘De Woongenoten’ uit de Antwerpse Zuidrand. “Ons idee was zelf een wooncoöperatie op te richten, maar waarom zelf een coöperatie oprichten als er al een is?”, vertelt Ludo Serrien van De Woongenoten. “We besloten om te verhuren aan kwetsbare groepen via het model van wooncoop. Met aandelen via wooncoop hebben we een eerste woning kunnen kopen in Boechout. Ondertussen hebben we er in de Antwerpse Zuidrand al 11 ter beschikking en gaan we nu voor nummer 12!”

Daarvoor willen ze de groep investeerders graag uitbreiden. Het concept is simpel: een groep solidaire burgers financiert woningen via aandelen in de wooncoöperatie. Door vijf jaar afstand te doen van financieel rendement kunnen kwetsbare huurders wonen aan een lagere woonkost. Na die vijf jaar kan je jouw geïnvesteerde geld weer opvragen.

Voel je jezelf ook een ‘Woongenoot’ en wil je meer info over het project? Neem dan een kijkje op de website van wooncoop of De Woongenoten. Op dinsdag 4 oktober staat ook een infosessie van De Woongenoten gepland in het gemeentelijk centrum De Markgraaf in Hove. Meer info en inschrijvingen: https://www.wooncoop.be/kalender/infosessie-woongenoten-solidair-4okt-23/

Foto’s: De Woongenoten

Advertentie

Leave a Reply