Skip to main content

Donderdag 31 augustus werden drie inwoners getituleerd tot ereburger van Edegem. Onder een stralende zon en op het prachtige domein van Golfclub Drie Eycken namen ze hun oorkonde in ontvangst van burgemeester Koen Metsu.

Eerder dit jaar werden wetenschapper Christine Van Broeckhoven, voormalig Commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen Marc Bossuyt en wereldbekende dj Boris ‘Netsky’ Daenen als kandidaten naar voren geschoven. In juni keurde de voltallige gemeenteraad die kandidaturen goed. “We zijn verheugd dat we met deze inhuldiging een zeer breed spectrum aanspreken”, gaf trotse burgemeester Koen Metsu aan, die de presentatie verzorgde. “Ze hebben alle drie uitzonderlijke dingen bereikt binnen hun vakgebied.”

Gemeentelijke trots

De eerste die haar oorkonde overhandigd kreeg, was Christine Van Broeckhoven. Ze staat tot ver buiten België bekend voor haar baanbrekend onderzoek naar Alzheimer. Sinds 1957 woont ze in Edegem en dat doet ze nu nog altijd, in haar ouderlijk huis. “Voor ik het bericht kreeg, wist ik niet eens van het bestaan van deze titel”, vertelt een nuchtere Christine. “Ik dacht dus ook zeker niet dat ik hem ooit zou krijgen, maar het is wel een fantastisch gevoel om hier nu te staan.”

“Ik wist niet dat deze titel bestond, maar het is een fantastisch gevoel om hier te staan.”

Christine Van Broeckhoven
Advertentie

Volgende in rij was emeritus rechter Marc Bossuyt. Hij was de eerste Commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen. “Ik woon nu al 40 jaar in Edegem en heb hier ook zeer dichtbij gewerkt. In de blokken van de universiteit hebben een jonge versie van mezelf en Christine elkaar ook voor het eerst leren kennen”, lacht Marc. “Het is een grote eer om hier met mijn kinderen, kleinkinderen en echtgenote ontvangen te worden. Daar zijn we zeer dankbaar voor. Het verjongt ons ook een beetje om hier samen met Boris te mogen staan, een jonge gast die de hele wereld rondgaat met zijn muziek.”

“Ik heb mijn beste jeugdjaren hier beleefd, waardoor Edegem een houvast is in mijn leven.”

Boris Daenen

Tot slot mocht Boris Daenen, beter bekend als Netsky, zijn oorkonde in ontvangst nemen. Netsky is al jaren een gevestigde waarde. Met hits als ‘Puppy’, ‘Rio’, ‘Everybody Loves The Sunshine’ en zijn remix van Rusko’s ‘Everyday’, toert hij al jaren de wereld rond op de grootste podia. In jeugdhuis Het Varken en De Nooduitgang zette hij destijds zijn eerste stappen in de muziekwereld. “Ik heb mijn beste jeugdjaren hier beleefd, waardoor Edegem een houvast is in mijn leven. Het is hier telkens thuiskomen”, vertelt Boris. “Ik voel me wat jong om deze titel te ontvangen, het ligt ook wat buiten mijn wereld, maar ik ben wel zeer blij en vereerd.”

Uit de hand gelopen tuinfeest

Na de plechtigheid was het tijd voor een sprookjeswandeling voor kinderen op het golfdomein. Later die dag veranderde datzelfde domein dan weer in een festivalterrein. Boris, of beter Netsky, nodigde er enkele vrienden uit voor een fundraising ten voordele van de UZA Foundation. Hij trad er belangeloos op, samen met Murdock, Omdat Het Kan Soundsystem & Average Rob, Makasi, Maaike De Waele en Kobalt voor een publiek van wel 4.500 mensen. Voor Netsky was het een goede 12 jaar geleden dat hij nog eens optrad in zijn bakermat.

“Wetenschap kost geld en dus zijn deze middelen broodnodig.”

Marc Peeters

Er werd al een mooie cheque ter waarde van €26.000 overhandigd aan Marc Peeters, CEO van UZA. Dat bedrag wordt nog aangevuld met de inkomsten tijdens het festival. “Wetenschap kost geld en dus zijn deze middelen broodnodig”, verduidelijkt Marc. “Ons doel is om hiermee niet alleen wetenschappelijk, maar ook maatschappelijk onderzoek te financieren. Een grote dankjewel voor dit uit de hand gelopen tuinfeest is dus op zijn plaats. Ook aan Luc Feremans en Golfclub Drie Eycken, die dit mee mogelijk hebben gemaakt. Op een mooie toekomst als goede buren!”

Foto’s: Kobe Nuyens

Advertentie

Leave a Reply