Skip to main content

Op 1 maart 1984 zag de Bioklas voor het eerst het daglicht in het groene hart van Edegem, gevestigd in Fort 5. 40 jaar later heeft deze unieke natuurklas duizenden kinderen ondergedompeld in de wonderen van de natuur. 

Bike, de huidige coördinator van de Bioklas, herinnert zich nog levendig haar eerste dagen: “Ik ben gestart in augustus 2016. Ik nam de plek in van Moniqua Issaie, die jarenlang een vaste waarde in de Bioklas was en op pensioen ging. Mijn toenmalige collega Manu heeft me wegwijs gemaakt.” 

De enige in Vlaanderen 

Wat de Bioklas uniek maakt, is de manier waarop men kinderen laat kennismaken met de natuur. “Kinderen uit kleuter- en lagere scholen leren hier op een speelse manier bij over diverse natuurthema’s. Edegem is ook de enige gemeente in Vlaanderen die zo’n natuurklas kan aanbieden aan scholen”, zegt Bike. 

De Bioklas biedt een breed scala aan activiteiten aan, waaronder de populaire Natuurclub voor kinderen tot en met het vierde leerjaar. “Daarnaast organiseren we ook natuurkampen en boerderijkampen in samenwerking met Grondsmaak in Kontich”, voegt Bike toe.  

Nieuwe initiatieven 

Bike is leerkracht LO van opleiding, maar heeft in de Bioklas haar plek gevonden. “Natuur is altijd mijn passie geweest,” zegt ze glimlachend. “Ik vind het dan ook geweldig dat ik er mijn beroep van heb kunnen maken. Naast het lesgeven bedenk ik ook nieuwe initiatieven zoals de Natuurclub Fortrangers, maar ook kampen, workshops en cursussen. Het contact met vrijwilligers, leerkrachten en kinderen maakt mijn werk afwisselend en interessant.” 

Het 40-jarige bestaan van de klas, is echter niet de enige reden tot vieren. “Door renovatiewerken zijn we tijdelijk verhuisd naar de IBO in het Fort. De werken zijn bijna afgerond en we kijken uit naar de terugkeer naar onze eigen plek”, aldus Bike. 

Advertentie

Leave a Reply