Erik Van Rompaye kreeg de sportmicrobe al op jonge leeftijd te pakken. Later zette hij die passie om in deelnames aan talloze triatlons en uiteindelijk zelfs de Ironman van Hawaii in 2006. Drie jaar later kreeg hij de diagnose van een leverziekte waardoor een levertransplantatie onvermijdelijk werd. Maar de Edegemnaar bleef niet bij de pakken zitten: hij veroverde de wereldtitel op de World Transplant Games en schittert in een award-winnende documentaire.
“Focus op wat je wél nog kan.” Dat is de mentaliteit van Erik sinds hij in 2009 de diagnose kreeg van de leverziekte PSC. “Ik ben altijd actief gebleven. Toen ik de diagnose kreeg, was ik aan het trainen voor een halve triatlon op Alpe d’Huez. Die heb ik toen nog uitgelopen ook.”
Trailrunning en World Transplant Games bieden nieuwe uitdagingen
Uiteindelijk moest Erik toch noodgedwongen de triatlons achter zich laten. “Daarom ging ik op zoek naar andere uitdagingen. Die vond ik in het trailen.” Dat is hardlopen op natuurlijke offroad-paden. In 2018, drie jaar voor zijn uiteindelijke levertransplantatie, doorkruiste Erik al trailend het eiland Gran Canaria. Een tocht van 125 kilometer.
Ook na zijn transplantatie in 2021 zette Erik de zoektocht naar nieuwe sportieve uitdagingen verder. Zo nam hij in 2023 deel aan de World Transplant Games in Perth (Australië), het grootste sportevenement ter wereld voor mensen die een transplantatie ondergingen. Tegen zijn eigen verwachtingen in kroonde Erik zich daar tot wereldkampioen sprinttriatlon. “Dat was te gek voor woorden,” klinkt het nog steeds vol ongeloof bij de Edegemnaar. “Ongetwijfeld mijn sportief hoogtepunt na de transplantatie.”

Filmfestival Palermo: gedroomd podium voor sensibilisering
Diezelfde World Transplant Games werden vastgelegd op beeld door de Periscope Crew, een filmploeg van jonge mensen met een beperking. In de documentaire “Everywhere”, laten zij zien tot wat zowel mensen met een beperking als getransplanteerden in staat zijn.
Dankzij zijn wereldtitel schittert Erik daarin mee. Nadat de film uitkwam, wachtte hem nog een mooie verrassing. “Onverwachts kreeg ik de vraag of ik een tripje naar Sicilië wilde boeken om samen met de Australische bezielers van de documentaire het filmfestival Paladino d’Oro bij te wonen.” Uiteindelijk won de documentaire de University award. Maar wat volgens Erik minstens even belangrijk is, is het feit dat de film een ideaal middel vormt om te sensibiliseren voor orgaandonatie. “Dankzij mijn orgaandonor en de transplantatie ben ik hier nog en kan ik nog van het leven genieten. Een orgaandonatie kan dus écht levens redden.”