Skip to main content

In de Akkerdonckstraat 23 werd op 26 april een eerste struikelsteen gelegd in Borsbeek, als eerbetoon aan verzetsstrijder Louis Meynckens. Het werd een officiële huldiging, met speeches van burgemeester Dis Van Berckelaer, steenlegger Willem Kenis en Eddy Gybels van Documentatiecentrum Borsbeek.

Louis Meynckens was 16 toen de Tweede Wereldoorlog begon. Hij koos meteen voor het Verzet. Voorzitter van Documentatiecentrum Borsbeek Eddy Gybels legde tijdens zijn speech uit hoe dit verliep. “Eerst verdeelde hij de sluikbladen, maar al snel ging hij alles mee saboteren. Kort nadat hij een hooimijt in brand stak om Britse piloten de weg te wijzen naar hun door Duitsers bezette luchthaven, werd hij gearresteerd door de Geheime Feldpolizei. Hij zat in de gevangenis van Antwerpen en ging daarna van het ene concentratiekamp naar het andere, tot hij uiteindelijk stierf in Mauthausen op 22 maart 1945.”

Struikelstenen als eerbetoon

Het Struikelstenenproject ontstond in de jaren ’90 in Keulen door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig die zo de slachtoffers van het nazisme wou eren. “Maar dan wel op een speciale manier: in het straatbeeld, voor het huis waar de te herdenken mensen woonden”, legt Willem Kenis uit. Hij is coördinator van het struikelsteenproject in Antwerpen en legde vandaag de struikelsteen van Louis Meynckens. “Het is ondertussen een internationaal gekend project: vorig jaar werd in Nürnberg de 100.000ste struikelsteen geplaatst. Hier in Antwerpen liggen er nu 193.”

Vorig jaar werd een wandelpad in Borsbeek al naar Louis Meynckens vernoemd, na jarenlange inzet van Julien Siemons die hem vroeger kende. “We speelden samen muziek, maar toen de oorlog begon, verdween hij van de aardbodem”, getuigt Julien. “In de gemeenteraad wilde ik Louis herdenken voor zijn inzet door een straat naar hem te vernoemen. Dat verzoek werd lang niet opgenomen, tot het documentatiecentrum het vorig jaar opnieuw bovenhaalde. Ik voelde me vereerd dat mijn inzet uiteindelijk werd beloond.”

Voor Willem dienen de struikelstenen niet alleen als eerbetoon aan overleden verzetsstrijders, maar ook als wake-upcall voor iedereen. “Die herinneringen moeten op onze verantwoordelijkheid wijzen om ons te blijven verzetten tegen racisme, antisemitisme, fascisme, oorlog en genocide. Waar of wanneer die zich ook voordoen”, sluit Willem af.

Foto’s: Jolien Van der Linden

Advertentie

Leave a Reply