Skip to main content

Je spullen pakken, alles achterlaten en gewoonweg vertrekken met een auto richting een bestemming waar je op dat moment zin in hebt. De ultieme vrijheid! Maar die in werkelijkheid omzetten is toch niet zo simpel. Ennio Moris uit Edegem gaat de uitdaging aan. Momenteel verbouwt hij een brandweerauto waarmee hij binnenkort, samen met zijn vriendin, erop uit trekt.

Het is niet voor iedereen weggelegd om zo’n grote stap te zetten en je leven in eigen land achter te laten, maar voor sommige avonturiers is er geen beter gevoel. “Ik heb het geluk gehad om samen met mijn ouders al veel van de wereld te zien”, vertelt voormalig heftruckchauffeur en zelfstandig schrijnwerker Ennio Moris. “Altijd al hebben andere landen en culturen mij geïnteresseerd. Ik hou ervan om een cultuurshock te ervaren!”

Alles achterlaten zal hopelijk wel meevallen, hoopt Ennio. “Origineel ben ik van Edegem, ik heb er 17 jaar lang in de KSA gezeten. Vorig jaar ben ik verhuisd naar Kalken, ongeveer 50 kilometer verderop. Ik dacht meer moeite te zullen hebben om verder van familie en vrienden te wonen, maar het valt goed mee. Ik moet wel nog vaak terug naar Edegem om alles klaar te maken voor vertrek en probeer dan bij iedereen wel eens binnen te springen.”

Advertentie

Een bus als woonst

Momenteel woont Ennio al in een Amerikaanse schoolbus. Hij is het dus gewend om in een mobiel huis te wonen. “Ik had al een paar jaar het idee om te gaan reizen”, legt hij uit. “De aankoop van de bus heeft daar wel een rol in gespeeld, omdat je sowieso geen vaste stek hebt maar een mobiel huis.” Desondanks heeft Ennio alle nodige voorzieningen ter beschikking. “In de bus heb ik alles: een slaapkamer, badkamer, keukentje en zelfs plek voor mijn hond en papegaai.”

Die laatste twee gaan met hem mee op reis. “Mijn papegaai is heel tam en kan niet meer vliegen. Als je hem kent, snap je dat hij hier op een ideale plek zit.” Naast zijn huisdieren gaat ook Ennio’s vriendin mee. Niet evident om iemand te vinden die eenzelfde passie en durf heeft, maar het is hem toch gelukt. “Zij begrijpt mij volledig. Ze woont ook in een mobiel huis en is helemaal mee in het verhaal! Het is zelfs met haar bus dat we binnenkort een eerste keer zullen vertrekken.”

Het plan is wel om later met een andere bus rond te rijden. Ennio heeft namelijk een brandweerauto op de kop getikt, die hij nu volledig aan het verbouwen is. “Het plan is om eerst met haar bus rond te reizen, tot de brandweerauto volledig in orde is.” De deadline daarvoor heeft hij gezet op april, dan moet hij al voor een deel klaar zijn. Zijn eigen woonst, de Amerikaanse schoolbus, probeert hij ondertussen te verkopen. Met dat geld wil hij de kosten aan de brandweerauto en het reizen financieren.

Van het ene festival naar het andere

Binnenkort vertrekt Ennio samen met zijn vriendin aldus voor een eerste, kortere tocht. Samen willen ze een week lang richting het zuiden van Europa rijden, om dan stelselmatig terug te keren naar België. “We plannen om terug te zijn voor Graspop in juni”, licht Ennio toe. “Dan werk ik nog wat verder aan de brandweerauto, om vervolgens te vertrekken richting Hongarije voor een volgend festival.”

“Onze zomer is eigenlijk al goed ingevuld door al die festivals. Het eerste weekend van september komen we terug naar België om er eentje mee te pikken, waarna we doorrijden naar Nederland om ook daar te gaan feesten.” Na die drukke zomer plannen ze om de bus van Ennio’s vriendin te verkopen en met dat geld, en de brandweerauto, te vertrekken richting de Balkan. “Vanaf dan hebben we niet echt een plan betreffende naar waar, voor hoe lang of wanneer. Wel hopen we helemaal rond te kunnen rijden en in Marokko te belanden.”

Die bestemming is niet zonder reden, het is er veel goedkoper om de brandweerauto volledig af te werken en te laten herstellen. “Met hoe ik hem hier zelf kan aanpakken, kunnen we even door. Maar tegen dan wil ik hem daar wel volledig in orde krijgen.”

Leven in het nu

Na de zomer, en buiten het plan om de Balkan te zien en Marokko te bereiken, heeft Ennio dus geen volledig uitgestippelde reis in gedachten. “Het gaat me altijd meer om de reis zelf dan om de bestemming”, verklaart hij. “We leven allebei liever in het moment. Ook al hebben we ieders wel landen in gedachten die we graag willen doen, zij Slovenië en ik Montenegro, Albanië en Macedonië, het zal ervan afhangen of we op de moment zelf zin hebben om dat effectief te doen.”

Hoe lang hun grote doortocht zal duren, hangt nog af van de verkoop van Ennio’s schoolbus. “Momenteel hebben we geld om minstens een jaar onderweg te zijn. Geraakt mijn bus verkocht, dan kunnen daar nog vijf jaren bijkomen en is er zelfs nog wat over om een stuk grond te kopen achteraf.”

Want dat is de ultieme droom, een stuk grond of een oude camping kopen in een warm Europees land zoals Frankrijk of Spanje. “Daar willen we dan een verblijf uitbaten waar we ook vrienden en familie kunnen ontvangen voor vakanties en feestjes.” Niet dat ze zich daar dan volledig zullen settelen, want met het geld dat ze er verdienen, willen ze ook in de toekomst nog meer reizen kunnen bekostigen.

Advertentie

Leave a Reply