Skip to main content

Toen Jean-Pierre Vets, ook beter gekend als JiPi, in 1982 de lintfabriek kocht, waren zijn plannen eerder eenvoudig. Een vrijhaven op poten zetten voor, maar ook door jongeren. Dit vervolg op het Jongerenkaffee zou al snel uitgroeien tot iets dat zijn stoutste verwachtingen overtrof. Lokaal talent kreeg de kans om als voorprogramma te spelen voor internationale bands, zoals Nirvana en Pennywise. Ook andere talenten werden er ontwikkeld, zoals het organiseren van events, grafische skills, schrijftalenten tot zelfs kookkunsten.

Tekst: Bart Boussemaere

Jean-Pierre Vets overleed reeds in 2010 op 57-jarige leeftijd. Maar op de feestelijke opening van de expo waren veel van de toenmalige pubers aanwezig, weliswaar met 30 jaar en in sommige gevallen evenveel kilo’s erbij. Onder hen ook Kris en Tom: “We kwamen er slechts af en toe, maar dat optreden van ‘THE EX’ in februari 1995 zullen we nooit vergeten.” Verder keken velen met heimwee terug naar de tijd, toen een ticket voor een optreden gemiddeld 200 frank (€5) kostte.

Het begin van het einde kwam in 2006, toen een combinatie van klagende buren en een weinig behulpzaam gemeentebestuur een voorlopige sluiting oplegde. Een jaar later was het definitief gedaan.

In 2022 verscheen het boek ‘Lintfabriek archieven’ bij Stockmans Uitgeverij. De tentoonstelling, bedoeld als aanvulling, is tot stand gebracht door Eric Bouwens. Bij de getrouwen bekend van onder andere de ‘Mockers’ en ‘Heksenkräuters’, waar ook Jeroen Olyslaegers deel van uitmaakte. De expo toont onder meer beeldmateriaal dat het boek niet haalde, videomateriaal uit de jaren 80 en 90, concertfragmenten en talloze affiches.

De tentoonstelling, door de Cultuurraad van Kontich verkozen tot beste kunst- en cultuurproject van 2023, loopt nog tot en met zondag 12 november in zaal Sint-Jan in Vrijetijdscentrum De Brouwerij, Sint-Jansplein 8 in Kontich.

Advertentie

Leave a Reply