Skip to main content

“De Kalifornia ken je pas echt als je ‘ik ga nog even naar de Kali’ zegt”, zingt een zekere Bart uit Boechout. Wel, dan kennen Fedor Nys en Senne Jacobs de Kalifornia ‘echt’. Wat ze ook ‘echt’ kennen, is hoe je een geweldige cider maakt! De twee vrienden hebben een gezamenlijke passie ontdekt voor fermentatie en het experimenteren met verschillende smaken, wat dit najaar uitmondde in de eerste fase van Zuidrand Cider. Wij spraken met hen over hun project in, u raadt het al, ‘de Kali’.

Als kok in La Rosa is Senne tijdens zijn vaste job al bezig met het ontdekken en combineren van uitzonderlijke smaken. En als ‘den boer van Boechout’ bezit Fedor een mooie moestuin vol zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden. “In de zomer van 2022 waren we eens bezig over het maken van een eigen appelcider en toen het appelseizoen dit jaar begon, besloten we het gewoon te doen”, vertelt Fedor. “Fermentatie en experimenteren met eten en drinken heeft ons beiden altijd enorm gepassioneerd.” Over twee handen op één buik gesproken.

Testfase met buitenbeentjes

Om appelcider te maken, heb je natuurlijk appels nodig. Veel appels! De twee vrienden deden daarom een oproep naar overschotten in de regio. “Daar kwam zoveel reactie op en mensen waren oprecht blij om ze aan ons te schenken”, zegt Senne. “Dat maakte ons zo gelukkig en resulteerde in meer dan 300 kilogram aan geplukte appels.” Die lieten ze persen en opdelen in verschillende batches op basis van smaak, waarna het echte experimenteerwerk kon beginnen.

Momenteel zit het duo nog volop in die testfase waarbij wordt gespeeld met de gisting, fermentatie en het infuseren van allerlei smaken en kruiden. Zo hebben ze al een batch geproduceerd met Huacatay, een Peruaanse munt, en met citroen verbena, een kruidachtige bloemplant. Die kruiden kweken de heren ook allemaal in hun eigen tuin, waardoor het lokale karakter bewaard blijft.

Verder hebben ze ook al geëxperimenteerd met een ‘Pet nat’ of pétiant naturel, de voorlopig enige troebele cider die ze hebben. “Bij traditionele ciders zetten de gisten die in de schil van de appel zitten de suikers om in koolstof, tot alle suiker op is. Wij checken onze Pet nat dagelijks en halen hem

“We zijn beide fan van buitenbeentjes en werken graag met speciale smaken en producten”, geeft Senne aan. Als kok heeft hij het privilege met veel smaken bezig te zijn en kan hij tijdens zijn job leren over fermentatie. Zo werken ze bij de creatie van hun Petnat op een speciale manier: “Bij een traditionele cider eten de gisten die aan de schil van de appel zitten de suikers volledig op. Bij de Petnat checken we dat proces elke dag en halen we hem er vroeger af, om hem te bottlen met eigen restsuikers. Dat experimenten is echt zalig, er is een wereld voor ons opengegaan waarin zoveel te ontdekken valt!”

Advertentie

Lokaal en biologisch

Naast het willen creëren van een smaakexplosie, hamert het duo er ook op dat het een organisch, bio-product blijft met een lokaal karakter. “Dat was voor ons vanaf het begin cruciaal”, verduidelijkt Fedor. “Wij zien de Zuidrand Cider als een soort streekproduct en willen dat graag op de juiste manier doen. Daarom werken we met die zelfgekweekte kruiden en hanteren we het zero waste principe zo goed mogelijk door appels uit de regio te gebruiken die anders ongeplukt blijven, maar ook door hergebruik van glazen flessen.

“Je bent ook gewoon bezig met zo’n natuurlijk proces”, vult Senne aan. “Je moet kort op de bal spelen en bent zelden zeker van het exacte resultaat, omdat alles een invloed kan hebben: De temperatuur van de kamer, de hoeveelheid zuurstof in het vat, de hoeveelheid suiker, wanneer je het vat opendoet, de aanwezige gisten,… Op dat vlak kan je ons vergelijken met een producent van natuurwijn, die is ook afhankelijk van een proces zonder toevoeging van sulfieten, pesticiden en gisten. Het is echt een kunst om mee bezig te zijn.”

De volgende stap

Hoe het nu verder gaat voor Zuidrand Cider? “Wel, we plannen 10 december nog een grote tasting met enkele nieuwe batches”, vertelt Senne. “Dan zal het een kwestie worden van ons beter te organiseren, zodat we meer kunnen produceren en het aan de man kunnen brengen.”

“We zijn volop op zoek naar een locatie waar dat mogelijk is en waar we ook aan de slag kunnen met het maken van hot sauces, wijn en andere”, verklapt Fedor. “Want cider kan je maar voor enkele maanden per jaar maken en het zou stom zijn om in die andere periodes stil te zitten als we over zo’n locatie beschikken.” Verder wil het duo investeren in eiken vaten en een automatische flessenvuller, wat tot nu handmatig gebeurt en zeer tijdrovend is. En uiteraard rekenen ze opnieuw op de steun van de lokale bevolking voor het verzamelen van appels.

De toekomst ziet er dus rooskleurig uit. Met Zuidrand Cider hebben de jongemannen een lokaal topproduct in handen waarvan the sky the limit is! Ze hopen het in een volgende fase reeds aan te kunnen bieden in lokale en bio-winkels, bij lokale besturen en eventueel online via een webshop.

Wie graag op de hoogte blijft, kan het project al volgen op Instagram via ‘de_zuidrand_cider’. Laat er ook zeker van je horen indien je kan helpen bij het vinden van een gepast lokaal, eiken vaten of andere! En voor wie, hopelijk binnenkort, een eerste aankoop plant: de Verbena is bij deze al goedgekeurd!

Foto’s: Fedor Nys & Senne Jacobs

Advertentie

Leave a Reply