Skip to main content

In het weekend van 14 juni is het weer zo ver: dan viert de Boshoek in Boechout drie dagen lang Boshoek Kermis. Op vrijdag zetten de inwoners het weekend feestelijk in met het Boshoeks Rock Festival, zaterdag is er de restaurantavond en op zondag paradeert de 57ste Narrenstoet door de woonwijk. 

Tekst: Jolien Van der Linden – Foto’s: Jolien Van der Linden en Narrenklub vzw 

Peter Storms zit al 25 jaar in het bestuur van Narrenklub vzw. Hij zet zich in voor het hele weekend, maar voornamelijk voor de Narrenstoet zelf. “Ik woon al mijn hele leven in de Boshoek”, vertelt hij. “En vroeger reed ik ook altijd mee in de Narrenstoet. Het was een gebeuren dat iedereen hier in de wijk kende en dat je niet wilde missen. Daarom zit ik mee in het bestuur: om de nostalgie van vroeger op te doen én omdat mijn grootvader Gerard Vollebergh de oprichter van de Narrenklub was.”

Traditie hand in hand met vernieuwing

De Narrenstoet rijdt dit jaar al voor de 57ste keer uit. Het begon allemaal met een verklede koers, tot Gerard Vollebergh er in 1965 samen met enkele anderen een officiële stoet van maakte. “We hebben in de Boshoek dan ook twee eigen reuzen”, legt Peter uit. “Gerard de Filosoof, vernoemd naar de oprichter, en Tante Trees. Haar kochten we over van een inwoner die haar in elkaar zette, maar na één stoet alweer wilde slopen. Dat konden we niet laten gebeuren.”

Er zijn intussen wel wat zaken veranderd aan het kermisweekend ten opzichte van vroeger. Zo is er nu op zaterdag een restaurantavond, terwijl er vroeger gewoon een tweede bal plaatsvond. “Vroeger deden we eerst een fuif, daarna een bal en dan op zondag de stoet, maar we merkten dat we daarmee vooral op de jeugd mikten”, legt Peter uit. “We zagen onze inkomsten ook dalen. Daarom voerden we tien jaar geleden de restaurantavond in, om een breder doelpubliek aan te spreken.”

Reuzen in de beek

Wanneer Peter herinneringen ophaalt van vroeger, leeft hij helemaal op. Voor hem is iedere editie een feest en wordt het alleen maar leuker. “Toen ik zelf meedeed, maakte ik altijd samen met mijn vrienden een wagen. We haalden ook wel wat stoten uit”, lacht hij. “Vroeger stonden er voor de huizen tentjes tijdens de stoet, waar je even kon pauzeren met een hapje of drankje. Er stond ergens een hele kom sangria klaar. Maar in plaats van deftig een glas te vullen, namen we de hele kom vast en kapten we ze zo achterover. De buren kenden ons goed genoeg, ze waren niet boos.” 

Peter moet even nadenken bij de vraag naar het leukste moment dat hij al meemaakte. “Als ik écht het meest memorabele moment ooit moet kiezen, dan is het wel tijdens de stoet van vorig jaar”, lacht hij. “Toen is Tante Trees in de beek beland. De fietsers die haar bestuurden gingen zó hard op in hun gesprek dat ze niet doorhadden dat ze van het pad afreden. Samen met een aantal andere reuzendragers konden ze haar er uiteindelijk weer uittrekken, maar je kan je wel voorstellen hoe moeilijk die klus was én hoe grappig het eruitzag.”

Nu hij in het bestuur zit, heeft Peter geen tijd meer om zelf deel te nemen aan de Narrenstoet. “Zo’n wagen in elkaar steken kost wel wat tijd”, vertelt hij. “De meeste andere bestuursleden doen wél nog mee, maar er moet altijd iemand aanwezig zijn in de tent bij de vrijwilligers. Al zou het wel fijn zijn om nog eens mee te doen. Ik zeg niet dat ik nooit meer mee op de kar spring, we zien wel wat de toekomst brengt.”

Wie benieuwd is naar Boshoek kermis en de Narrenstoet, kan terecht op de website www.narrenklub.be. 

Leave a Reply