De biodiversiteit staat steeds meer onder druk. Daar is zowat iedereen het over eens. Gelukkig is er in Kontich iemand die de bijen alvast wat meer in zonnetje zet: Freddy Hordies. Als bijenambassadeur, benoemd door de gemeente Kontich, vecht hij vol passie voor de bescherming van deze kleine, maar belangrijke insecten. En dat allemaal compleet vrijwillig.
Freddy had altijd al een diepe liefde voor de natuur en dieren. Die passie bracht hem naar de meest exotische plekken van de aarde, van de woestijnen van Namibië tot de groene bossen van Frans-Guyana en de Galapagoseilanden. “Mijn onderzoekswerk naar gifslangen bracht me overal”, vertelt Freddy met een glimlach. Maar de tijden van verre reizen liggen inmiddels achter hem. “De wereld van de bij biedt nu een nieuw avontuur.”
Een groene revolutie in de tuin
“Een vriend uit Edegem had zijn tuin omgetoverd tot een bloemenakker voor bijen. Sinds enkele jaren probeer ik zijn voorbeeld te volgen.” Freddy heeft zijn tuin inmiddels volledig aangepast, met meerdere bijenkasten die fungeren als een soort mini-natuurreservaat. Bovendien geeft hij lezingen over het belang van de bij en hoe ze mensen ze kunnen beschermen. Eén simpele tip geeft Freddy ons alvast mee: “Laat je gazon groeien. In de zomer verschijnen er dan paardenbloemen, de beste bloem voor de bij.”
De gemeente als partner in de bijenstrijd
Helaas volstaat één tuin niet om bijen de bescherming te bieden die ze verdienen. Freddy zet zich daarom in op gemeentelijk niveau, maar dat gaat niet altijd van een leien dakje. “Veel gemeenten weten niet hoe ze de groendienst op een bijenvriendelijke manier kunnen laten werken. Neem nu de wilgen: ze worden vaak allemaal tegelijkertijd gesnoeid. Dat is slecht voor de bijen, omdat ze dan nergens terechtkunnen.” Gelukkig zijn er ook lichtpunten. “Kontich en Lint behoren tot de meest bijenvriendelijke gemeenten van Vlaanderen. Hier werken ze wel samen om een geschikte omgeving voor bijen te creëren. Kijk bijvoorbeeld naar de begraafplaats in Kontich, die voor wilde bijen een soort voedselbank is. Of het bermdecreet, dat stelt dat bermen pas gemaaid mogen worden op 15 juni en 15 september, zodat de bloemen de kans krijgen om te bloeien.”