Skip to main content

Kontich beschikt al een tijdje over een atlete waar met trots over mag worden gesproken, maar sinds kort mag over die trots eerder worden geroepen of geschreeuwd. G-wielrenster Laura Lauwerijs, 21 jaar, is immers wereldkampioene geworden op de Virtus Global Games in Frankrijk. In totaal nam ze zes gouden en een zilveren medaille mee naar huis!

In het dagelijkse leven werkt ze in woonzorgcentrum Coralia in Waarloos. Maar in haar vrije tijd vind je Laura vaak terug op de fiets, met of zonder oefenpartner papa Bart. Laura heeft autisme, waardoor ze audiovisueel gemakkelijker overprikkeld is dan anderen. Daarbovenop heeft ze last van migraineaanvallen en aura-uitvallen waarbij delen van haar lichaam, zoals een arm of been, verlamd geraken voor een tijdje. Ze is dan zelfs een tijdje “frozen” waardoor ze niet kan spreken of zien, maar nog wel alles kan horen. Dat alles weerhoudt haar echter niet om geweldige prestaties neer te zetten op haar fiets!

Geboren op de fiets

Competitief fietsen doet Laura al sinds haar 9de, geïnspireerd door haar nicht en voormalig wielrenster Annelies Dom. “Ik keek altijd enorm naar haar op”, vertelt Laura. Vroeger was ze voornamelijk gefocust op zwemmen, maar dat heeft ze ondertussen links laten liggen. “In fietsen vond ik een manier om mijn energie en frustraties kwijt te kunnen. Je maakt het altijd zo intensief als je zelf wil, dus ik voel me dan echt vrij.”

Dat fietsen ging haar ook goed af vanaf de eerste seconde. Ze zat meteen goed op haar fiets en pikte op korte termijn zeer veel dingen op. “Mijn papa heeft me doorheen die jaren veel geleerd, hij heeft zelfs speciaal een cursus initiator wielrennen gevolgd om me goed te kunnen begeleiden.” Op jonge leeftijd werd Laura zo al snel provinciaal kampioene op de wielerpiste in Wilrijk. En ook in veel wedstrijden stond ze haar mannetje tussen de jongens. “Als ik meedeed, en ik had een goeie dag, wisten de jongens al dat ze gingen afzien om me eraf te rijden.”

Advertentie

Wereldtop

Op de afgelopen Virtus Global Games van 4 tot 10 juni in Vichy, Frankrijk, bewees Laura dat ze tot de absolute wereldtop behoort. Van over heel de wereld komen atleten er samen om zich te meten tegen gelijkgestemden. Ze werd er eerste op de weg na een sprint en eindigde met een fotofinish nipt tweede op de piste. Het totaal van zes gouden en een zilveren medaille spreekt boekdelen over hoe goed ze het er heeft gedaan!

“Ze waren er zo onder de indruk van mijn prestaties, dat het Australische team achteraf is komen vragen of ik mijn nationaliteit niet wil wisselen”, lacht Laura. Vooral haar snelheid tijdens een sprint en in de bochten, sprongen in het oog. “Mijn voordeel is dat ik in het gewone circuit samen met jongens in het peloton heb gereden. Vaak was ik het enige meisje en moest ik er echt voor strijden om mee koers te maken, maar dat deed ik nooit slecht.”

Erkenning

Voor Laura waren haar prestaties op de Virtus Global Games een bevestiging dat ze echt heel goed is. “Hier in België ben ik vaak de enige deelnemer in mijn categorie en sta ik achteraf alleen op het podium”, legt Laura uit. Door het vastgestelde autisme zou Laura namelijk onder de vleugel van G-sport Vlaanderen moeten vallen, maar doordat haar IQ niet onder 70 ligt, wordt ze niet beschouwd als iemand met een verstandelijke beperking. Zo valt ze eigenlijk altijd net uit de boot en is competitie met gelijkgestemden onmogelijk.

Op de Virtus Global Games maken ze een ander onderscheid waarbij mensen met autisme, met of zonder mentale handicap, het tegen elkaar kunnen opnemen. “Voor mij was het daarom superleuk om eens een echte wedstrijd te kunnen rijden tegen mensen uit mijn categorie. Je moet namelijk ofwel voldoen aan de regels van het UCI, ofwel aan die van de G-sport. Maar mijn categorie is nog iets apart en wordt niet echt opgenomen. Hopelijk zal de erkenning en bekendheid daarvan nog toenemen.”

Kostenplaatje

Doordat Laura net onder zo’n speciale categorie valt, wordt ze ook minder gesteund door G-sport Vlaanderen. Haar entourage, zoals een mekanieker en verzorger, moet ze zelf voorzien. Ook het serieuze kostenplaatje dat vasthing aan de deelname bij de Virtus Global Games moesten Laura en haar ouders grotendeels zelf betalen.

“Een fiets voor op de weg, een pistefiets, reservewielen, uitrusting en allerlei andere materialen zijn niet goedkoop. Gelukkig kon ik rekenen op de steun van veel sponsors en kreeg ik ook een trainingsschema opgestuurd via een vriend van vroeger”, vertelt Laura dankbaar.

Bij deze een terechte vermelding en dankjewel aan haar trainer Wannes Van Driessche en alle sponsors: JVR koel- en elektrotechnieken, brasserie 4Bunder, bakkerij Vosberg, Built To Order, L-Bit-Technic, Cornelis bedding, Iron bikes, marktslagerij Guy Huygelen, en natuurlijk ook het Groentenhofke.

Laura zou dus graag in een team terecht komen met G-sporters die te kampen hebben met dezelfde mogelijkheden en problemen als haar en waar ze kan rekenen op de nodige ondersteuning op alle vlakken. Of wie weet heeft ze ooit haar eigen coach en entourage … Haar prestaties in Frankrijk zijn hopelijk het begin van een mooi nieuw hoofdstuk in haar leven!

 

Ook iedereen die Laura gesteund heeft via haar Cycling Laur’ASS Support Team (CLASST) zetten we nog even in de bloemetjes. Het rekeningnummer van die feitelijke vereniging blijft trouwens bestaan. De organisatie van Virtus heeft haar al uitgenodigd om deel te nemen aan het Kampioenschap op de weg en op de piste in 2025. Een bijdrage storten om Laura te steunen bij haar volgende avontuur kan dus nog steeds:

Cycling Laur’ASS Support Team: BE63 7310 5608 8708 – BIC: KREDBEBB

Advertentie

Leave a Reply