Skip to main content

Lana Lauwers is een gepassioneerde keramiste met een zwak voor gastronomie en Wouter Keersmaekers is een al even gedreven chef-kok met aandacht voor creatieve vormen en kleuren. Aansteker bracht hen samen voor een uniek dubbelgesprek.

Als telg uit de familie van Herman Lauwers van de vroegere gelijknamige steenbakkerij Lauwers uit Boom, zet Lana de kleitraditie voort als keramiste aan de Kaai in Boom met “Lana Lauwers Ceramics”. Wouter komt uit een milieu van land- en tuinbouwers uit de Zuidrand en is chef van het gerenommeerde restaurant “De Schone van Boskoop” in Boechout.

In een familie van land- en tuinbouwers kwam Wouter als vanzelfsprekend in contact met alles wat lekker was. “Bovendien ging ik als kind al geregeld culinair uit eten. Iets wat in de meeste gezinnen in die tijd uitzonderlijk was,” erkent Wouter. Dat de jonge Wouter zijn energie kwijt moest, was duidelijk. Daarom ging hij naar de hotel- en koksschool. “Ik wou professioneel een zeker niveau halen en ging werken in bekende restaurants, waaronder ’t Fornuis.”

Ook Lana was een energiek type. Het kriebelde om creatief bezig te zijn. “Met één draaischijf en 10 kilo klei ging ik aan de slag. Dagen draaide ik elke keer weer eenzelfde vorm. Bakken hoefde niet. Ik wou eerst het draaiproces onder de knie krijgen,” bekent Lana. Wouter herkent dat repetitieve: “Ik maakte ook dikwijls hetzelfde gerecht, uit mijn hoofd, om vergelijken en eruit te leren”.

Toch gaan deze twee energieke zielen allebei op zoek naar rust en eenvoud. “Een bord moet rustgevend ogen. Niet druk,” meent Lana, “Ik streef naar eenvoud, aardse kleuren, een beperkt aantal glazuren.” Wouter valt haar bij: “Je kan ook in smakenpallet best niet overdrijven. Enkele goed gekozen smaken laten blenden, eenvoudig en harmonieus, zoals zo eigen aan de Japanse keuken.”

Een bord moet het canvas blijven waarop het gerecht tot zijn recht komt.

Wouter Keersmaekers
Advertentie

Eenvoudig is daarom niet gemakkelijker. “Het dwingt je om naar de essentie te gaan,” vindt Wouter, “en meer te doen met minder.” Zoals Goethe het verwoordde: “In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister.“ Lana is het hiermee eens: „Als ik wil etaleren wat ik allemaal kan, komt een bord schreeuwerig over en wordt het gerecht overstemd. Een bord moet het canvas blijven waarop het gerecht tot zijn recht komt.” Bord en gerecht moeten één culinaire beleving zijn. Door dit principe te hanteren, is het logisch dat Lana veel restaurants telt onder haar cliënteel. Wouter zal dit canvas dan weer niet met sausen bedelven: “Bij mij? Sausen altijd apart.”

In de keuken of aan de kleioven. Wouter en Lana respecteren de natuurwetten. “Klei is een organische materie,” beklemtoont Lana, “droog- en baktijden, zuurstofregeling, …, het heeft allemaal belang.” Zo volgt ook Wouter de natuur: “In mijn restaurant zijn er slechts 3 maanden gerechten met tomaten. Zoals de natuur dat dicteert.”

Zowel Lana als Wouter bouwen momenten in om te spelen en te experimenteren. Lana verfijnt zo haar techniek om met kleislib effecten te bekomen. Wouter vindt zo nieuwe smaakcombinaties. De samenhang tussen hen is opmerkelijk en gekenmerkt door begrijpen van materie en maniakaal bezig zijn met hun talent.

Advertentie

Leave a Reply