Skip to main content

Streekvereniging Zuidrand werkt met ‘Zuidrand Klassiek!’ jaarlijks een gevarieerd programma van klassieke kamermuziekconcerten uit. Willy Goossens, initiatiefnemer van Orfeoproducties, draagt telkens een vrijwillig steentje, of eerder steen, bij.

Tekst: Streekvereniging Zuidrand & Kobe Nuyens – Foto: Streekvereniging Zuidrand

Willy Goossens kreeg bij het ontstaan van de opera Orfeo in het fort van Mortsel in 2002 de smaak te pakken voor de organisatie en programmatie van klassieke concerten en festivals. “Daar kwamen toen wel 5.000 bezoekers kijken”, geeft Willy aan. “Kort nadien, in 2004, richtten we met drie vrienden Orfeoproducties op.” Deze vzw spitst zich toe op het produceren, programmeren, organiseren en artistiek begeleiden van verschillende kunstvormen.

Hoogtepunten

Die organisatie en programmatie zijn telkens een hele karwei: “Ik bezoek concerten, leg contacten met docenten van conservatoria en kunsthumaniora, volg wedstrijden, enz. Allemaal om een uitgebalanceerd geheel te bekomen. Strijkers, blazers, zangers, pianisten, … moeten afwisselend aan bod komen en jonge toptalenten moeten afgewisseld worden met gevestigde namen, liefst uit de Zuidrand”, verduidelijkt Willy.

Wat die jonge toptalenten betreft, is één van Willy’s hoogtepunten in al die jaren als vrijwilliger ongetwijfeld sopraan Lore Binon. “Zij was heel jong toen ze voor ‘Zuidrand Klassiek!’ optrad en ondertussen heeft ze een grote carrière gemaakt. Daarnaast heeft pianiste Miriam Batsashvili van alle concerten de grootste indruk op mij nagelaten.”

Tot slot vertelt Willy over zijn favoriete plek in de Zuidrand: de Brialmontforten. “Ik herinner mij nog steeds mijn eerste indruk toen ik zo’n fort bezocht en het wow-gevoel van alle artiesten die voor het eerst die plekken bezoeken. Het is een gemiste kans dat deze prachtige gebouwen omwille van allerlei beperkingen niet verder kunnen worden uitgebouwd ten voordele van beleving, van cultuur, natuur en architectuur.”

Voor de achttiende jaargang van ‘Zuidrand Klassiek!’ zochten de cultuurdiensten van de zeven deelnemende gemeenten in samenwerking met Orfeoproducties opnieuw een inspirerend, hoogstaand en gevarieerd programma van klassieke kamermuziekconcerten uit. Ontdek het programma via www.dezuidrand.be/Zuidrandklassiek.

Advertentie

Leave a Reply