Skip to main content

Een volledige muur vol plantjes? Die vind je bij Leen De Wilde en Björn Heremans uit Mortsel. Geveltuinen bestaan al enkele jaren, maar je komt er nog niet zo veel tegen. Het biedt nochtans alleen maar voordelen volgens Leen. “Je kan met zo’n geveltuin alle kanten op: isoleren, water filteren én moestuinieren.” 

Ongeveer drie jaar geleden kochten Leen en Björn samen het huis van Leens grootouders. Ze zijn allebei ecologisch ingesteld en dat vertaalde zich in de verbouwingen aan het huis. “Die geveltuin is de eyecatcher”, vertelt Leen. “Daar halen we zelf ook het meeste uit. Hij isoleert ons huis tegen warmte en koude en vangt ook ons douchewater op dat, eens gefilterd, hergebruikt kan worden om de toiletten mee door te spoelen. Er zitten ook een aantal kruiden en bosaardbeitjes tussen, wat handig is voor in de keuken. Als ik soep kook, wandel ik snel eens langs de muur.”

Planten als waterzuiveringssysteem 

De geveltuin bestaat uit twee delen: het bovenste stuk vangt regenwater op, onderin zit een total value wall, waarachter een volledig waterzuiveringssysteem zit. “Het water loopt verder door de zakjes waar de plantjes inzitten met daarin een soort substraat dat het water filtert”, legt Leen uit. “Onderaan vangt een afvoer het gefilterde water op, om zo in de waterput te belanden die is aangesloten op onze toiletten. Het vraagt een grondige verbouwing waar je op voorhand grondig over moet nadenken, maar het is het waard.”

Vooral bij de buren wekt de geveltuin heel wat interesse op. Zij reageerden erg enthousiast op de kleurrijke muur vol bloemen en kijken graag naar de insecten die er nu in de lente passeren. “Het is fijn dat onze muur zo positief onthaald wordt. Tijdens een opendeurdag rond ecologische verbouwingen stelden we ons huis eens open voor bezoekers, toen waren er ook veel geïnteresseerden die een kijkje kwamen nemen.”

Het belang van duurzaamheid 

Leen vindt het belangrijk dat we duurzaam omspringen met water. Zelf zit ze via haar werk in vrijwilligersorganisatie Water for all, waarmee ze waterprojecten bouwt in landen met waterschaarste. “Onlangs zat ik in Tanzania voor zo’n project. Ik zag toen met eigen ogen hoe schrijnend het was en wat het betekent voor een bevolking als er geen water is. Daarom ben ik blij dat onze geveltuin mensen bewuster maakt van hun watergebruik en een inspiratie is om hetzelfde te doen”, sluit ze af.

Advertentie

Leave a Reply