Skip to main content

Begin juli staat ook dit jaar weer de Sint Martinusprijs voor junioren wielrenners geprogrammeerd. Maar ditmaal zal Gregorius ‘de Gore’ Van Moer niet als verantwoordelijke de leiding hebben. “Op mijn 77ste is het tijd dat jongeren die taak overnemen!”

Velen kennen Gore Van Moer als de man die traiteur Omnibus op de kaart zette. Maar deze Kontichnaar krijgt zeker ook het respect in wielermiddens. Als jonge knaap belandde hij in 1964 zelf als wielrenner bij het opstartende Wielerclub Steeds Vooraan. Hij had blijkbaar ook voldoende talent om een kampioen te worden want jaarlijks won hij meerdere koersen. Bij de Liefhebbers zegevierde hij in 1972 zelfs in De Ronde van België. Maar om gezondheidsredenen moest hij zijn fiets aan de haak hangen.”

“Dat was een zware beslissing”, zegt de man. “Maar het wielrennen zou niet meer uit mijn leven verdwijnen. Ik belandde al snel in het bestuur van de club en hield het er in totaal dus 60 jaar vol waarvan 34 jaar als voorzitter. Ik heb in die tijd in totaal 640 renners ingeschreven.”

Gezonde club

Het nieuwe bestuur liet ondertussen hun inzicht reeds in de vereniging gelden. Dat gebeurt onder de nieuwe naam Antwerp Cycling Team Kontich ofte ATC. Toch blijft de Gore alles nauwlettend opvolgen en de financiën beheren. “Het was en is een gezonde club. We zijn als wielerclub ook een uitzondering in Vlaanderen want we beschikken aan het Sint-Ritacollege over een eigen lokaal met een fitnessruimte, gelagzaal en douches. We hebben ook een uitgebreid wagenpark met drie volgwagens, een autobus en een vrachtwagen.”

“We zijn een uitzondering in Vlaanderen met onze eigen infrastructuur.”

De Gore hoopt dat de Kontichse club nog lang en succesvol zal blijven bestaan. Naast jongens sloten ook veel meisjes zich aan. De bekendste namen bij hen zijn Sanne Cant en Lotte Kopecki. Van laatstgenoemde ontving hij onlangs nog een mooie bedankingsbrief die hij koestert.

“Het grootste probleem momenteel is het vinden van vrijwillige medewerkers. Het is een algemeen probleem in het sociale leven geworden en daar ontsnapt dus ook de wielerwereld niet aan. Het is immers een hele klus want we hebben momenteel 110 aangesloten leden van ‘aspiranten’ tot ‘eliterenners zonder contract’. In de jongste categorie zijn we met 40 die met veel ernst worden opgeleid.”

Zestigste Sint Martinusprijs

De Sint Martinusprijs beleeft dit jaar de zestigste editie. Enkel in de coronaperiode werd een jaar geskipt. Volgend jaar zal deze wedstrijd door wegenwerken in Kontich uitzonderlijk slechts op 1 dag doorgaan. Maar dit jaar gaat het traditioneel over drie dagen.

Op 4, 5 en 6 juli is het aan die vrijwilligers om hun driedaagse in goede banen te leiden. Met een ploegentijdrit op donderdag en een individuele tijdrit op zaterdagvoormiddag is deze wedstrijd voor junioren een unicum in ons land. Daar komen nog drie ritten in lijn bij om uiteindelijk te komen tot de beste allround-renner die het in de toekomst mogelijk nog ver zal schoppen.

Advertentie

Leave a Reply