Skip to main content

In Mortsel, op de Liersesteenweg 99, zie je sinds eind september een mand aan de gevel hangen. In deze ‘hondenbibliotheek’ kunnen voorbijgangers hondenspeeltjes voor hun trouwe viervoeter(s) nemen of achterlaten. Een idee van Kimberley Van Looy met emotionele steun van haar huisgenoten. Kimberley is een grote hondenliefhebster en wil hen op deze manier meer variatie bieden en de levensloop van hondenspeeltjes verlengen.

Zelf is Kimberley opgegroeid zonder hond, een bewuste keuze omwille van te weinig tijd, maar ze wil er dolgraag een hebben. In haar woonst heeft ze nu wel gezelschap van Barry, de hond van haar huisgenote. “Barry en het idee dat ik met de speeltjesmand veel honden gelukkig kan maken, verzacht een beetje mijn verlangen”, zegt dierenvriend Kimberley. “Ik ben meer opgegroeid met katten en wil later heel graag beide in huis hebben.”

De takken van de bomen

Het idee achter de hondenbibliotheek, naar het concept van de boekenbibliotheek wat al meer wijdverspreid is, kwam van een video op Instagram. “Daar stond het in een park en zag je de honden positief reageren”, legt Kimberley uit. “Ik werd daar zo gelukkig van en wou zelf ook iets in elkaar steken.” Zo bedacht ze dan het idee van de mand aan de gevel.

Om de mand in het begin te vullen, verzamelde Kimberley takken uit haar eigen tuin. Ook kocht ze oude tennisballen in de Kringwinkel vlakbij. “Dat was om de bal aan het rollen te krijgen. Mensen nemen wel gemakkelijk iets uit de mand, maar staan nog wat angstig tegenover iets erin steken. Dat is normaal want ze zijn er nog niet aan gewend en weten misschien niet goed of hun speeltje goed terecht zal komen. Daarom ben ik bezig met een website en wil ik er in de toekomst graag een event rond organiseren, om hen beter te informeren.”

Advertentie

Tweedehandsmand

Kimberley hoopt dat haar actie verder aanslaat en op nog meer plekken georganiseerd wordt. “Zo wordt het leuker voor iedereen en voelt het een beetje aan als thriftshoppen voor hondenspeeltjes in een tweedehandsmand”, lacht ze. “Ik ga zelf al 10 jaar naar de Kringwinkel en vind het concept van hergebruik fantastisch. Het ecologische heeft dus zeker een rol gespeeld. Het moet wel altijd vrijblijvend gebeuren. Ik ga dus zeker niet beginnen pushen of een database bijhouden van wie welk speeltje is komen brengen of halen.”

Ondanks de hondenbibliotheek nog niet zo lang in gebruik is, kreeg Kimberley wel al veel positieve reacties. Sommige mensen stoppen zelfs met de fiets wanneer ze haar aan de gevel zien om te zeggen hoe leuk ze het concept wel niet vinden. “Het is hartverwarmend om te zien wat het doet met mensen.”

“Er kwam ook ooit eens iemand zeggen dat ze een stok uit de mand had genomen, niet voor de hond, maar voor haarzelf. Die ligt nu naast haar in bed tegen inbrekers. Ik moest er eerst wel even om lachen, maar zolang ze er een geruster gevoel door heeft, ben ik ook content”, sluit Kimberley af.

Doe je viervoeter dus een plezier en passeer op je volgende wandeling met de hond eens langs de hondenbibliotheek. Ongetwijfeld zal er iets inzitten om je hond mee te verrassen. En doe daarbij ook zeker de groetjes aan de sympathieke Kimberley, moest je ze tegenkomen!

Op de avond van Halloween organiseert Kimberley ook haar eerste evenement. In plaats van trick or treat maakt ze er toys for treats van en gaat ze hondensnoep uitdelen in ruil voor hondenspeelgoed. Zij die benieuwd zijn naar de hondenbibliotheek kunnen langskomen om eens kennis te maken.

Advertentie

Leave a Reply