Skip to main content

In ‘Het woord is aan…’ leggen we telkens enkele vragen voor aan personen uit de regio. Aangezien 2024 een echt verkiezingsjaar is, leggen we ditmaal graag enkele vragen voor aan mensen die daarbij vanuit de gemeente betrokken zijn. Zo geeft Myriam Peters van de Dienst Communicatie in Lint een antwoord op onze vragen.

Waarom zet u zich in voor het in goede banen leiden van de stemming? 

Ik heb deze taak jaren geleden van een collega overgenomen, de eerste keer met een bang hartje. Er komt tenslotte heel wat bij kijken om zo’n organisatie in goede banen te leiden, alles moet tot op de puntjes in orde zijn. Op de verkiezingsdag zelf ben je van de allereerste tot de allerlaatste in de running.Ondertussen zijn we al een hele rij verkiezingen verder, maar het blijft nog steeds spannend. Niemand wil een krantenkop zien dat in gemeente X de verkiezingen in het honderd liepen door een fout van een ambtenaar. Maar langs de andere kant is het ook heel boeiend. Gelukkig kan ik ook op de  hulp van topcollega’s van burgerzaken rekenen.

Waarom is zo’n goed verloop cruciaal?

Je wil vooral een vlot verloop. Een goede organisatie betekent geen lange wachtrijen, vlot werkende stembureaus, voldoende opkomst van bijzitters,… Al heb je mogelijke technische pannes niet zelf in de hand.

Waar moet u tijdens de stemming vooral op letten?

Dat de voorzitters en bijzitters in de stembureaus zowel technisch als administratief hun taak kunnen doen.  Als een stemcomputer een alarm laat horen, probeer ik zelf in eerste instantie het probleem op te lossen of een technische ploeg op te trommelen indien nodig. Als het kan zorg ik ook voor een beetje sfeer in het stembureau. Ik ga regelmatig de tellerstanden van de computers opvragen en daaraan koppel ik een ranking. Die tussenstanden geef ik dan door aan de leden van de stembureaus. Niet dat ze daar zelf iets aan kunnen wijzigen, maar gewoon zomaar om wat sfeer te brengen.

Advertentie

Leave a Reply