Skip to main content

De zomer is voor velen een seizoen van vakantie en reizen. Maar om rust te vinden of nieuwe dingen te ontdekken, hoef je niet per se naar het buitenland. In eigen land en streek valt er vaak meer te ontdekken dan je denkt. Daarom laten we in deze editie graag Wannes De Laender, algemeen coördinator van Streekvereniging Zuidrand aan het woord.

Wat betekent een Streekvereniging voor de streek?

Als intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen 7 gemeenten in onze regio zorgen we voor draagvlak en verbinding rond de thema’s cultuur, toerisme en erfgoed.

Hoe uiten jullie dat? Waar houdt een Streekvereniging zich voornamelijk mee bezig?

We werken rond 4 deeldomeinen: bovenlokale cultuurwerking, toerisme, cultureel -en onroerend erfgoed. Wij spelen een verbindende rol tussen onze Zuidrand gemeenten, diverse partners en verenigingen die we samenbrengen door middel van inspirerende overlegmomenten. Door deze kruisbestuiving groeien er mooie initiatieven en veelbelovende projecten.

Wat zijn de mooiste verwezenlijkingen?

De organisatie van de grote Reuzenstoet vorige zomer was een heuse primeur voor de regio. Sinds kort kan je het allereerste virtuele wandelnetwerk in de Zuidrand uittesten, stippel zelf jouw wandeling uit via de wandelknooppuntenapp. In de vernieuwde erfgoeddatabank kan je naast foto- en filmmateriaal ook prentkaarten, affiches, documenten of afbeeldingen van objecten terugvinden uit collecties van de Zuidrand gemeenten.

Wat staat er de komende weken tijdens de zomer nog op de planning?

We werken achter de schermen verder aan lopende projecten zoals de Zuidrand wandelapp en Open Monumentendag in september.

Welk tip heb je voor de mensen tijdens de zomer?

Onze campagne ‘Samen UiT in de Zuidrand’ geeft je meer dan 100 zomertips in onze regio, gaande van openluchtfilms, concerten, talrijke feestelijke evenementen tot theater en comedy.

Volg zeker onze facebookpagina, als je inschrijft op onze Zuidrand nieuwsbrief maak je kans op een gratis duoticket voor een voorstelling uit het culturele seizoenaanbod ’23-’24.

Welk project in het najaar is er eentje om naar uit te kijken?

We steken Streekvereniging Zuidrand in een nieuw kleedje en lanceren eind ’23-begin ‘24 onze gloednieuwe website.

Advertentie

Leave a Reply