Skip to main content

Waarom was de Lourdesgrot zo belangrijk voor de evolutie van Edegem? Waar stond de eerste bebouwing? Hoe is het gemeenteplein geëvolueerd? Allemaal vragen die beantwoord worden tijdens de open wandeling met de Historische Gidsen van Erfgoed Edegem op 8 oktober. Aansteker mocht de route al eens uittesten.

Luce Stappaerts, een toepasselijke naam, stippelde een wandelroute uit van 4 km doorheen Edegem. Langsheen allerlei plekken met geschiedkundige betekenis leert Luce je de historie van Edegem kennen. “Het begon allemaal met de vraag van een Edegemse leerkracht, die niet van de streek is, hoe ze de geschiedenis van Edegem moest uitleggen aan haar leerlingen. Als voormalig leerkracht en actieve gids binnen de Erfgoedgroep ben ik daar meteen mee aan de slag gegaan”, vertelt Luce.

Hoogtepunten

Beginnen en eindigen doen we op het gemeenteplein. Je krijgt er, aan de hand van foto’s van oude straten die over het plein liepen, een mooi zicht van hoe die is geëvolueerd. Daarna wordt haltgehouden bij onder andere de Keltenheuvel, waar door het hoogteverschil de eerste bebouwing in Edegem verscheen. “De heuvel ligt op 23m hoogte, terwijl het UZA maar op 10m ligt”, verduidelijkt Luce. “Het is ook opmerkelijk dat die 4000 jaar geleden beschouwd werd als een heilige plek om doden te begraven.”

Het Kasteel en Fort van Edegem worden omwille van tijdsgebrek niet aangehaald. Daar wil de groep later een extra rondleiding voor voorzien. Wel passeer je de Basiliek en bijhorende Lourdesgrot van Edegem. “Die zorgde destijds namelijk voor de aanleg van een station in Edegem en trok heel veel volk naar de gemeente.” Verder worden onbekende restanten van waterlopen bezocht, alsook de Hoogmis en de allereerste pastorij van Edegem. “Veel mensen denken dat die aan de Hoogmis de eerste was, maar het is eigenlijk de tweede.”

Het is ook opmerkelijk dat die (Keltenheuvel) 4000 jaar geleden beschouwd werd als een heilige plek om doden te begraven. - Luce Stappaerts

Advertentie

Toerist in eigen stad

“Het is heel fijn als mensen me na een wandeling zeggen dat ze dachten Edegem goed te kennen, maar nu dingen hebben gezien die ze nog nooit opgemerkt hadden”, zegt Luce. “Het gebeurt ook dat mensen onderweg met een verhaal komen dat wij nog niet kennen of kunnen bevestigen”, pikt Hugo Tant in, voorzitter van de cultuurraad. “Zo bijvoorbeeld het verhaal dat er in ‘de Leikes’ Joden werden verborgen tijdens de oorlog. Via iemand die meewandelde, heb ik oude foto’s kunnen zien en het verhaal kunnen bevestigen. Het is interessant en uitdagend om de waarheid achter zulke ‘legendes’ te vinden.”

De reacties op de wandeling waren al positief. “Voor de vakantie was er al eens een open rondleiding en momenteel promoten we ze ook voor scholen”, vertelt Hugo. “Dat lijk ons wel enthousiast onthaald te worden, dus hopelijk kunnen we ze verder uitwerken.”

Het gebeurt ook dat mensen onderweg met een verhaal komen dat wij nog niet kennen of kunnen bevestigen. - Hugo Tant

Wandelingen op maat

De wandelroute van Luce is langer dan de andere wandelroutes die geregeld georganiseerd worden. Ze brengt de belangrijkste stopplaatsen samen, perfect binnen het kader van Edegem 850. “We zijn dus wel minstens 2 uur en 30 minuten onderweg, vaak langer als er veel vragen worden gesteld”, verduidelijkt Luce. “Daarom wordt halfweg een korte stop ingelast en vragen we om vooraf in te schrijven.”

Een aangepaste wandeling kan ook aangevraagd worden via de cultuurdienst van de gemeente. “Als we bijvoorbeeld een wandeling doen met architecten, dan passen we de route en/of uitleg aan op basis van het interesseveld.” Ook voor de scholenwandelingen is dat het geval. “Die maak ik bewust heel interactief met verschillende opdrachten zodat de kinderen niet verveeld geraken en ze er achteraf in de klas op kunnen inpikken. Intussen zijn al verschillende historische gidsen mee in de boot gestapt om die aangevraagde wandelingen te helpen begeleiden.”

 

Voor inschrijvingen en meer info over de wandeling van Luce kan je terecht op volgende website: www.edegem.be/historische-rondleiding-edegem-850

Contact cultuurdienst:

cultuur@edegem.be

03 289 22 20

Advertentie

Leave a Reply