Skip to main content

AC/DC mag dan nu wel één van de grootste bands op onze planeet zijn, in 1977 waren de Australische rockers nog nobele onbekenden in Europa. Het laatste optreden van een Europese tournee vond plaats in de intussen gesloopte zaal Thier-Brau in Kontich. Het was een illegaal optreden dat volledig uit de hand liep. Nico D’Hooghe was toen rijkswachter en legde het optreden stil. Hij herinnert zich de avond nog levendig.  

Foto’s AC/DC: Danny Couwels via Heemkundige Kring Kontich 

Op oktober 1977 kreeg de politie een oproep van een oude dame omdat enkele luidruchtige mannen van motorbende Outlaws, die van het AC/DC concert kwamen, haar voortuin aan het terroriseren waren. Daarnaast werd er geluidsoverlast gemeld uit de zaal. Even later kwamen rijkswachters Nico D’Hooghe en Ward Liekens ter plaatse. Nico blikt terug: “Om te beginnen liep dat optreden al van in   het begin in het honderd. Door technische problemen begon het met meer dan twee uur vertraging.” 

Daarnaast was het optreden ook niet gewettigd. Er was bij het gemeentebestuur geen toestemming gevraagd door de organisatie. “We wisten eerst totaal niet dat er een optreden aan de gang was. AC/DC was toen overigens nog niet bekend. Er was zo’n 400 man aanwezig en het podium was gebouwd met bierkratten”, herinnert Nico zich. 

Toen Nico en zijn collega de zaal binnenkwamen, bleef de groep aanvankelijk gewoon verder spelen. Een wilde toeschouwer pakte al snel de kepie van Nico’s collega af, waardoor die zich genoodzaakt voelde om zijn pistool vast te nemen uit voorzorg dat het wapen ook zou afgenomen worden. Uiteindelijk kwam er toch een einde aan het optreden, doordat er plots geen stroom meer was. “Ik kende de zaal goed, dus ging naar de kelder om de elektriciteit uit te schakelen”, vertelt Nico. 

Deze rumoerige avond in Kontich werd door AC/DC vereeuwigd met het nummer ‘Bedlam In Belgium’. Ook de titel van het album ‘Flick of the Switch’, refereert naar die avond. “Want ik was degene die de elektriciteit uitschakelde”, besluit Nico. 

Advertentie

Leave a Reply