Skip to main content

Van 26 mei tot 2 juni is het Week van de Bij. Tijdens die week worden verschillende evenementen en acties op poten gezet om bijen onder de aandacht te brengen. Imker Dirk Jamin uit Kontich legt uit waarom het zo belangrijk is dat we aan deze pluizige insecten denken. 

Dirk Jamin is al sinds 2011 imker. Volgens hem zijn het vooral de solitaire bijen die het moeilijk hebben. Zij vliegen minder ver dan andere soorten en zijn afhankelijk van bepaalde bloemen. “Honingbijen zijn er zeker genoeg”, weet Dirk. “Dat zijn de bijen die de meeste imkers houden. En in Vlaanderen is er aan imkers zeker geen tekort.” 

Imker worden vraagt in het begin weinig kosten, maar wel veel kennis. Een imker neemt namelijk verschillende taken op zich. “Het belangrijkste is het beperken van zwermen”, legt Dirk uit. “Anders wordt je kast overbevolkt en dat heeft een averechts effect. Daarnaast bestrijden we ook de varroamijt, een klein insectje vol dodelijke infecties voor bijen. Honing en andere producten oogsten is een bonus om je kosten mee te dekken, maar ik doe het vooral om de omgeving te sensibiliseren.” 

Handen uit de mouwen 

Met de Week van de Bij wil men burgers, maar ook de gemeentelijke besturen, mobiliseren en aanzetten tot meer beplanting van bloemen die insecten lokken. Hoe slechter het voor hen is, hoe slechter ook voor ons. “Veel vertellen over het nut van de natuur is belangrijk”, vult Dirk aan. “Want één van de grootste bedreigingen voor de bijen op dit moment is de mindere kwaliteit van de biodiversiteit door het gebruik van pesticiden. Dat en de actieve opkomst van de Aziatische hoornaar, maar de bestrijding daarvan zit op dit moment in de lift.” 

Op zaterdag 1 en zondag 2 juni stellen Dirk en zijn vrouw hun tuin open voor het publiek om te laten zien dat het ook zonder vergif en pesticiden kan. “Die zijn nefast voor de insecten. Steek je handen uit de mouwen en verricht zelf je werk in plaats van voor gemakzucht te kiezen.” Als je je steentje wil bijdragen, kan je zelf bloemzaden verspreiden om de biodiversiteit op te krikken. Solitaire bijen zijn ook altijd blij met een bijenmuur. “We merken wel dat jonge mensen zich meer bewust zijn van de zaak en dat ze geneigd zijn om het anders aan te pakken. Dat is zeer geruststellend”, sluit Dirk af.

Advertentie

Leave a Reply