Skip to main content

Enkele jaren geleden schreef Inge Sleegers samen met de leerlingen van de A. Rodenbachschool in Hove een verhaal. Dat schrijfproject is nu uitgemond in de publicatie van een jeugdboek: ‘Het Mysterie van de Vergeten Grot’.

“Het begon allemaal tijdens de eerste corona-lockdown”, aldus schrijfster Inge Sleegers. “Mijn zoon zat thuis, net als alle andere kinderen en had, op online lessen na, amper contact met leeftijdsgenoten. Ik wilde die kinderen terug verbinden. De juf liet de kinderen een verhaal lezen dat ik zelf als kind geschreven had. Daarna volgden enkele digitale brainstormsessies, waarbij de kinderen ideeën aanbrachten hoe het verhaal verder moest. In het begin liep dat moeizaam, maar van zodra de scholen terug de deuren openden, kwam er schot in de zaak. Ik was oprecht verrast door de creatieve voorstellen van de kinderen, zoals een vrucht waarvan je moet dansen als je ervan eet, vleesetende bloemen, vuurspuwende flamingo’s en nog veel meer. Het resultaat is een verhaal dat soms aandoet als een feeëriek sprookje, soms als een thriller en soms als een doldwaze komedie. Toch passen alle stukjes perfect in elkaar.”

De leerlingen van het tweede en derde leerjaar van de A. Rodenbachschool werkten in 2020 en 2021 mee aan het boek ‘Het Mysterie van de Vergeten Grot’, dat nu verschijnt. Andreas uit het zesde jaar van de Rodenbachschool deelt trots dat hij het idee van de dansende appels verzon. “Het is leuk dat mijn idee nu in een boek komt. Ik ben er heel nieuwsgierig naar.” Juf Katrien van het derde leerjaar vult aan: “Het valt op dat de kinderen veel meer enthousiasme toonden voor lezen en schrijven in de periode dat ze aan het verhaal werkten. Er werd echt naar uitgekeken in de klas.”

Het boek vertelt het verhaal van Johan, een stille, verlegen jongen. Wanneer hij op een dag stiekem het huis uit glipt, raakt hij hopeloos verdwaald in het bos. Uit angst voor een naderend onweer, schuilt hij in een geheimzinnige grot. Al gauw komt hij tot de akelige ontdekking dat hij daar niet alleen is. De grot is de schuilplaats van een mythisch monster waarvan iedereen het bestaan is vergeten. Deze ontmoeting is de start van een doldwaas avontuur dat Johan en zijn buurmeisje Lize leidt naar een magisch eiland vol levensbedreigende hindernissen en sprookjesachtige fabeldieren. Terwijl ze de geheimen van het eiland steeds meer ontrafelen, ontdekt Johan ook zijn eigen moed en kracht.

Het Mysterie van de Vergeten Grot werd uitgegeven bij Hamley Books. Het is een jeugdboek voor kinderen vanaf 9 jaar.

Advertentie

Leave a Reply