Skip to main content

Schaken is opnieuw hip. Dat merken ze bij de Schaakkring Oude God (SKOG) in Mortsel. Er werd zelfs een ledenstop ingevoerd, want de maximumcapaciteit in hun huidig lokaal is bereikt.

Bijna 120 leden, waarvan ongeveer een derde jeugdspelers. Daarmee is SK Oude God één van de grotere schaakclubs in Vlaanderen. Pascal De Kaey, intern tornooileider relativeert   het succes. “Tijdens de corona-periode hadden veel mensen tijd om nieuwe hobby’s te ontdekken en ook de Netflix-serie The Queen’s Gambit speelde een rol.” Maar intussen is er wel een ledenstop ingevoerd bij de jeugd. De schaaklessen voor volwassen waren ook op een mum van tijd volledig vol, er staan zelfs mensen op de wachtlijst voor volgend jaar. “We hebben voldoende leraars, maar de accommodatie wordt te klein” aldus Pascal.

Niet alleen voor nerds

Het stofferig imago van schaken is ook verleden tijd. Ongeveer 40 jongeren hebben zich al aangesloten bij SKOG. Die krijgen les op zondagochtend. Sommige jongeren zijn al doorgegroeid en komen zich op dinsdagavond meten met de volwassenen. De tijd dat het schaken enkel voor oudere mannen en nerds was, is dus helemaal voorbij

Populaire website geraadpleegd door gans schakend Vlaanderen

De website is ook een belangrijk onderdeel van het succes. “Dat succes hebben we te danken aan de vele medewerkers, die achter de schermen zorgen voor interessante artikels. Dat gaat van clubavonden en competities tot internationale tornooien van de wereldtop”, vertelt Pascal. Mensen die willen leren schaken vinden daar ook de basis terug.

Schaaktornooien

De schaakring wordt ook gerespecteerd voor de organisatie van schaaktornooien. Het werk wordt gedragen door een heleboel enthousiaste vrijwilligers die de praktische zaken regelen. SKOG heeft bij het 50-jarig bestaan het Belgisch Kampioenschap georganiseerd en nu wordt bekeken of dat voor de 60ste verjaardag opnieuw naar Mortsel kan gehaal worden. Maar er is nog even tijd om over de feestelijkheden na te denken, want dat is pas voor 2025.

Info: skoudegod.be

Advertentie

Leave a Reply