Skip to main content

In loods MG40 aan Fort 4 in Mortsel ligt één van de laatste kegelbanen van Vlaanderen verscholen. Ze vormt de thuisbasis van kegelclub ADA vzw, een vereniging voor andersvaliden. Dirk Van den Brande houdt de boel recht en praat over het belang van zijn club.

Kegelclub ADA vzw ontstond als SVG, Sportvereniging voor Gehandicapten, maar die naam kreeg na verloop van tijd een negatieve bijklank. Daarom veranderde het bestuur hem naar ADA vzw. ADA staat voor Anders Dan Anderen, een vereniging die er voor andersvaliden is. “Maar eigenlijk is iedereen welkom”, zegt Dirk Van den Brande. Hij zit zelf al 20 jaar in de club en nam stilaan alle verantwoordelijkheden op zich.

Vlaamse beoefenaars van deze sport bevinden zich in moeilijke tijden, want er zijn hier nog amper kegelbanen te vinden. Het bowlen is populairder. “Bij bowlen zijn er meer mogelijkheden en veel mensen kénnen kegelen ook gewoon niet”, legt Dirk uit. “Het komt niet op tv en de meeste kegelbanen in België bevinden zich in Wallonië en Duitstalig België. Het grootste verschil tussen beide: bij bowling gaat het echt om competitie, kegelen is meer voor het plezier. En ook de banen en het aantal kegels verschillen.”

Vrienden en voldoening

Momenteel telt de kegelclub zo’n 40 à 50 leden, voornamelijk andersvaliden. Het ledenaantal is door wat tegenslagen gehalveerd, maar dat houdt Dirk niet tegen om de club verder te zetten. “De leden vinden het fantastisch dat ze hier in alle rust kunnen komen kegelen”, vertelt hij. “Een bowlingbaan is voor velen onder hen vaak te druk en lawaaierig, hier hebben ze daar geen last van. Daarom vind ik het zo belangrijk om de club draaiende te houden, al sta ik er intussen alleen voor.”

Dirk haalt enorm veel voldoening uit de kegelclub. Het is één grote vriendenkring. “En je krijgt er ook zo veel voor terug in de plaats”, vult hij aan. “Het is geweldig om te zien hoe blij iedereen hier wordt van het kegelen. Sommigen kunnen maar net een bal duwen van een ball pusher, maar zijn dan zó blij dat ze dat kunnen. Daar doe ik het voor en ik hoop uit de grond van mijn hart dat ADA vzw nog lang mag bestaan om een lach op de gezichten van andersvaliden te toveren.”

Dirk zoekt nog versterking in het bestuur. Wil je hem een handje helpen? Dan kan je hem contacteren via dirk.van.den.brande1@telenet.be of via het nummer 03 295 55 98.

Advertentie

Leave a Reply