Skip to main content

Op Ketnet is de jeugdige kortfilm en documentaire Leonie, Skeet & de biggen’ te zien. De documentaire gaat over Leonie, dochter van een landbouwersgezin. Door het stikstofprobleem dreigt haar jeugdige droom om varkensboer te worden uiteen te spatten. Afgelopen zaterdag ging hij in Antwerpen op het JEF-festival in première. Regisseur en scenarist is Jip Heijenga (29). Zij woont samen met haar vriend Michael De Moor, tevens cameraman, in Kontich.

Dat het stikstofdossier net nu opnieuw brandend actueel is voor de Vlaamse regering en net nu de film uitkomt, is puur toeval. Deze documentaire kwam er in het kader van Ket&Doc, een project van VAF, Ketnet & JEF.

Regisseur en scenarist Jip Heijenga en cameraman Michael De Moor leerden elkaar ook in de filmwereld kennen. “We leerden elkaar eerder kennen tijdens de opnamen van ‘Boerenjaar’  waarvan ik regisseur en hij de cameraman was. Inmiddels is de liefde bezegeld met een wolk van een baby”, legt de Nederlandse Jip uit, die het best naar haar zin heeft in Vlaanderen. Inmiddels werkt ze samen met Fenna van der Goot, als schrijversduo onder de naam Studio Bruis, aan een serie voor Streamz waar non-monogame relaties de rode draad vormen.

Advertentie

Danseres…

Jip Heijenga is Nederlandse van geboorte en droomde er als jong meisje van om danseres te worden. Ze joeg haar droom na en studeerde een bachelor dans aan de ArtEZ Hogeschool Kunsten in Arnhem. Ze zocht en vond dansgezelschap De Stilt,  die producties brachten voor kinderen.

“Ik kijk een beetje door de ogen van Leonie. Ook ik wist van jongs af aan wat ik wou, namelijk dansen. Maar net zoals Leonie ontdekte ik dat dromen al eens worden doorkruist door de realiteit. Zo ook bij mij”, vertelt Jip.

Toen ze wat ouder werd, werd duidelijk dat het niet makkelijk zou zijn om van het dansen ook te leven. “Ik trok naar Brussel en heb er bij LUCA de kunstschool Narafi gevolgd. Nadien heb ik ook gestudeerd in New York aan School of Visual arts gestudeerd. Eens aan de slag voor televisie als freelancer, kwam ik er al snel achter dat regisseren mijn ding is, net zoals het schrijven van scenario’s.”

Tijdens de opnames van ‘Boerenjaar’ werd het landbouwersgezin ​​​​van Mieke Verniest, tevens de Schoonste Boerin (2017), Luc De Rue en dochter Leonie als één van de gezinnen gevolgd. “Ik zag de passie en de droom van Leonie en bedacht dat ik daar iets voor een kinderpubliek mee moest doen. Leonie groeit op in haar beschermd milieu, en voor haar is het bijvoorbeeld doodnormaal dat ze een kip slacht en die vervolgens opeet. Zo wil ze absoluut ook varkensboer worden”, legt Jip uit. En zo groeide in het hoofd van Jip organisch het scenario van de documentaire die uiteindelijk als ‘Leonie, Skeet & de biggen’  nu te bekijken is.

versus varkensboer

De documentaire handelt over het elfjarige meisje Leonie, die haar grootste droom om varkensboer te worden, in duigen ziet vallen door het stikstofdossier. Leonie haar kleine wereld wordt overhoop gehaald en de grote wereld dringt binnen in haar bestaan. Van bovenaf wordt beslist dat varkens te veel stikstof uitstoten en onderaan staat Leonie die haar droom ziet verloren gaan.

“Omdat kinderen in dit hele stikstofverhaal geen stem hebben, was deze kortfilm een manier om Leonie haar verhaal te laten vertellen en ze zo een stem te geven”, legt Jip uit.

Bovendien stevent de familieboerderij op een faillissement af. Samen met haar poes Skeetje ziet Leonie de laatste zeugen van de boerderij vertrekken en beseft ze dat haar leven als boerin niet meer vanzelfsprekend zal zijn. In de docu zie je dit alles gebeuren door de ogen van Leonie.

“Voor Leonie is dit boerenleven alles. Ze helpt met alles mee: zeugen bevruchten, biggen verzorgen tot het laden van de varkens voor de slacht. Ze toont ook dat doorzetten, energie en veerkracht ook belangrijk zijn in het leven,…om steeds nieuwe oplossingen te vinden voor haar onstabiele toekomst”, legt Jip uit.

Zo maakt Leonie nieuwe toekomstplannen. “Ze zegt nu dat ze later graag met een slager zou trouwen. En dan zelf gaat leren om vlees te versnijden om het te verkopen in de eigen hoevewinkel. Op die manier kan ze nog steeds haar droom waarmaken. Ietwat aangepast en niet helemaal op de manier waarop ze hoopte, maar ze kan wel op de boerderij blijven wonen en zich omringen door de dieren. Door de groeiende onzekerheid over de toekomst van het boerenleven leert Leonie omgaan met veranderingen en wordt ze geconfronteerd met het onvermijdelijke: volwassen worden. Ook dat proces komt mooi aan bod”, zegt regisseur Jip Heijenga.

Eén van de vijf

Na de vertoningen op het JEF festival zijn de Ket & Doc-titels te bekijken op Ketnet, VRT MAX, Ketnet.be en in de app. Ket & Doc is een traject voor kinderdocumentaires dat in 2018 gelanceerd werd door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF.  Eén van de vijf kortfilms is Leonie, Skeet en de biggen, duurt zowat 15 minuten en is bedoeld voor kinderen tussen 9 en 12 jaar, waarin de wereld wordt bekeken door de ogen van een kind.

Advertentie

Leave a Reply