Skip to main content

De Lintse Videoclub stelt tijdens haar Filmgala, op 2 december in de grote zaal van De Witte Merel te Lint, twee kortfilms voor. Met “Radio Lobbes” willen ze aangeven dat de wetteloze omgeving binnen sociale media een gevaar vormt voor haar gebruikers, en dan voornamelijk voor jongeren. Een belangrijke boodschap die ondersteund wordt door Child Focus en bij velen bekend in de oren zal klinken. De inhoud van de tweede film, “Wedstrijdje?”, is voorlopig nog een grote verrassing.

Tekst: Kobe Nuyens – Foto’s: Lintse Videoclub

Al in 2019 startte Dirk Goossens, voorzitter van de Lintse Filmclub, samen met Gie Devlieghere aan het scenario van de eerste film “Radio Lobbes”. Beide grootvader zijnde, wilden ze toen al hun bedenkingen over sociale media uitten. “Vandaag is het een hot topic, ook met de opkomst van AI, en je merkt dat het leeft onder de mensen”, weet Dirk. “Vier jaar geleden was dat nog anders.”

Vrije radio en vrije meningsuiting

“Radio Lobbes” gaat over een grootvader met een vrije radio die bezorgd is over zijn dochter die, door sociale media de draad kwijt is, en welke gevolgen dit heeft voor zijn kleinzoon. “We koppelen die vrije radio aan het begrip ‘vrije meningsuiting’ en hoe dit op sociale media niet of verkeerd gerespecteerd wordt”, verduidelijkt Dirk. “Maar de film is ook een verwijzing naar de (over)bezorgdheid van grootouders. Wij moeten bijvoorbeeld ook leren wat ‘Snapchat’ precies is en hoe het gebruikt wordt. We stellen ons dus niet vrij van zonden.”

Na een artikel over haatberichten gericht aan Child Focus CEO Heidi De Pauw, waarop zij reageerde dat Vlamingen te passief zijn in het aanpakken van dergelijke zaken, stuurde Dirk een mail over de film. “Child Focus sprong meteen mee in het project en zal tijdens het Filmgala toelichting geven en tools aanbieden waarmee je zelf aan de slag kan. Ook Nel Broothaerts, directeur Prevention & Development, zal aanwezig zijn voor een kort interview.”

Lint acteert mee

Het scenario van de film werd volledig binnenshuis geschreven en ook het filmen was een groepsgebeuren van de ganse club. Enkel voor de casting werd een agency ingehuurd. “Zo kwamen we terecht bij Jan van Dessel, radiopresentator bij Radio Pallieter. Een perfecte match voor de hoofdrol dus.”

Inwoners van Lint zullen heel wat plekken herkennen bij het zien van de film, 99% procent van de beelden zijn opgenomen in en rond het dorp. “Je kan Lint zelfs beschouwen als een personage in de film”, legt Dirk uit. “Hier wordt nog écht gebabbeld op straat en op café, wat een beetje als tegenwind is naar online communicatie. We eindigen de film dan ook met beelden van allerlei verenigingen waar mensen gezellig samen zijn. Veel scènes tonen echt hoe mooi Lint wel niet is en zelfs de burgemeester speelt kort mee.”

Om af te sluiten geeft Dirk nog het volgende mee: “Radio Lobbes heeft echt bestaan, als 104.7FM, in combinatie met Radio Frequent uit Hove. Sommige mensen zullen dat wel kennen.” En voor alle duidelijkheid is “Radio Lobbes” geen kortfilm. “Uiteindelijk duurt de film 55 minuten en kunnen we dus niet meedoen aan kortfilmfestivals. Maar we vonden de boodschap hier belangrijker dan de lengte.”

Mysterieuze tweede film

Op het Filmgala wordt naast “Radio Lobbes” nog een tweede film vertoond: “Wedstrijdje?” Hierover mag nog niet veel worden gecommuniceerd aangezien het een grote verrassing moet blijven…

We kunnen wel al meegeven dat het ook over een familie in tweedstrijd gaat. Hier over Tuur en zijn 16-jarige zoon Ben die al jaren op elkaar zijn aangewezen. Ze zijn twee handen op één buik en houden van avontuurlijke reizen. Ze trainen volop voor een trektocht door het Andesgebergte, maar dingen verlopen anders dan gepland, waardoor Tuur zijn mindset dringend moet veranderen.

Wie dus wil weten hoe dat afloopt, zal tickets moeten kopen voor het Filmgala op 2 december in De Witte Merel. Voor alle info daarover kan je hier terecht op de website van de videoclub. Je vindt er ook alle info over de club zelf en hoe je kan aansluiten: www.lintsevideoclub.be

Advertentie

Leave a Reply