Skip to main content

In DC Zilverenhoek huist Borsbeeks popkoor met toepasselijke naam ‘La-Why?’. Onder leiding van dirigent Steven Snijders werkt de groep er aan hun repertoire. Ze zingen alles volledig a capella en bereikten vorig jaar een hoogtepunt met hun deelname aan het BALK topfestival in Rotterdam.

Foto’s: La-Why?

Zo’n 21 jaar geleden ontstond La-Why? als popkoor voor jongvolwassenen. Ondertussen tellen ze een 40-tal leden waaronder zowel vijftigers als prille twintigers. “Die komen van overal, niet enkel meer van Borsbeek”, licht dirigent Steven toe. Naast La-Why? ontfermt Steven zich ook over de twee verwante jeugdkoren: Klein Lawijt voor kinderen en Groot Lawijt voor jongeren. “Je kan bij ons dus eigenlijk terecht vanaf je 8 jaar, tot je stem het begeeft.”

Hoogtepunt in Holland

Steven begon in het Antwerpse Kathedraalkoor als 10-jarig koorknaapje. Hij volgde muziekschool met optie piano, maar is nooit opgeleid tot dirigent. “Ik vond daarin wel echt een passie. Het was zoeken in het begin en ik probeer mezelf ook steeds bij te scholen waar mogelijk”, verduidelijkt Steven. Later kwam hij via enkele omzwervingen terecht bij La-Why?, die ondertussen een mooie evolutie ondergingen. “Oorspronkelijk zongen we heel eenvoudige nummers. Op kwaliteitsvlak zijn we er enorm op vooruit gegaan!”

Die mooie evolutie resulteerde vorig jaar in een deelname aan het BALK topfestival in Rotterdam. BALK is een overkoepelende organisatie, specifiek voor popkoren, die om de twee jaar een wedstrijd organiseert waarvoor je aan de hand van een inzending geselecteerd wordt. “Het was een absoluut hoogtepunt en heel fijn om te doen. We deden het verre van slecht met een 2de plaats in de 1ste categorie. Onze sterktes zijn onze klankleur en inleving. Aan onze podiumprésence hebben we nog wat werk.”

Advertentie

Volledig a capella

Nu reeds vier jaar trekt La-Why? volop de kaart van a capella, ze zingen dus zonder enige begeleiding van instrumenten. “Dat komt door mijn roots bij de a capella groep ‘Voicemail’ en omdat we wilden deelnemen aan de World Choir Games die twee jaar geleden in Antwerpen en Gent moesten plaatsvinden. We waren het eerste koor wereldwijd dat zich had ingeschreven, we moesten erbij zijn”, lacht Steven. Om tijdens die wedstrijd niet afhankelijk te moeten zijn van een pianist, besloten ze over te schakelen naar a capella.

De World Choir Games vielen uiteindelijk in het water door corona, maar het a capella zingen viel zo in de smaak bij de leden, dat ze zelf vroegen om erin verder te gaan. “Het duurt daarom wat langer om een nummer in te studeren, maar eens het af is, is dat een machtige ervaring waarmee je veel kan spelen.”

Kerstliedjes in april

Voor wie La-Why? graag eens aan het werk wil zien, op 16 en 17 december zingen ze in de Jezuïetenkerk in Lier een concert samen met twee andere koren die Steven dirigeert: A Point uit Lint en de Triton Singers uit Aartselaar. “Het is een prachtig gebouw, volledig omgetoverd tot muziekzaal”, vertelt Steven. “Met de drie koren samen zullen we met ongeveer 120 mensen op het podium staan. Dat gaat een geweldig zicht en geluid geven!” Of moet hij zeggen: ‘lawaai’?

“We zijn daarvoor al van in april kerstliedjes aan het repeteren, je kan dus begrijpen dat ik om meerdere redenen enorm uitkijk naar dat concert”, sluit Steven af.

Voor alle info over La-Why? en waar je ze aan het werk kan zien, kan je terecht op www.la-why.be. Wie wil aansluiten bij La-Why? kan altijd contact opnemen. Ze zitten momenteel volzet, maar iedereen wordt gehoord en een uitzondering voor een prachtstem is dus mogelijk. Bij Klein en Groot Lawijt zijn nieuwe leden altijd welkom!

Advertentie

Leave a Reply