Skip to main content

Vanaf nu is bij brouwcafé de Hoogmis een wel heel speciaal nieuw bier beschikbaar. In het kader van het reuzenverhaal en de 850ste verjaardag van de gemeente werden de mannen achter de Vleesmeester Brewery gevraagd om een nieuw bier te brouwen. Het resultaat is een saison van 7,5% met verschillende granen die de toepasselijke naam ‘Manke Lies’ kreeg.

De legende van Manke Lies kende Kevin Thys, een van de vennoten van de Hoogmis, nog niet, maar na een inleiding van bedenkers Bart en Else was hij helemaal mee met het verhaal. “We waren al bezig met een Edegems bier ter ere van de verjaardag van de gemeente en vonden het een leuk idee om dat te koppelen aan Manke Lies”, vertelt Kevin.

Om het bier een lokaal karakter te geven, werd een panel opgesteld om op zoek te gaan naar een bepaald smaakprofiel. Na veel proeven, viel de beslissing om een saison te maken. Dat is een, vaak blond, bier dat vroeger gemaakt werd met de overschotten van de granen. “Die samenstelling van granen maakt onze saison wat specialer, zeker door het gebruik van spelt, wat een ‘broderige’ afdronk geeft.” Het is een droge, hoppige dorstlesser van toch 7,5%. “Normaal zijn saisons wat lichter, maar het is feest dus we vonden dat het wat meer mocht hebben”, lacht Kevin.

Het Manke Lies bier is vanaf nu beschikbaar in beperkte oplage. Tegen september moet een tweede brouwsel klaar zijn voor het grote feest en de voorstelling van Manke Lies. De opbrengst van het bier gaat trouwens naar jeugdzorgcentrum ‘de Vlinderkes’ in Edegem.

Advertentie

Genieten van lokaal bier, comedy en kunst in brouwcafé de Hoogmis hartje Edegem

Lichtjes verscholen achter de prachtige gevel van de oude Sint-Antonius de Emerijt pastorie vind je brouwcafé de Hoogmis. Sinds 2019 is dit de vaste uitvalsbasis voor Kevin Thys en zijn kompanen van de Vleesmeester Brewery. In een uniek kader kan je er genieten van lokaal gebrouwen bier, comedyavonden, kunstexpo’s en nog meer.

De Vleesmeester Brewery is ontstaan in 2010, toen nog in een keuken op zeer kleine schaal. Na de introductie van hun eerste bier ‘Hoogheid’ zette ze de volgende stappen richting commerciële bierproductie. Dat bracht hen in 2018 voor een eerste pop-up editie in de Sint-Antonius pastorie.

“Toen we hier kwamen kijken, waren we meteen verliefd op het prachtige gebouw”, vertelt Kevin. “Na het indienen van enkele dossiers zijn we later gekozen om hier vast in te trekken. Het was toen nog wel zeer onderkomen, we hebben er dus serieus wat tijd in moeten steken om het op te knappen.” Maar het resultaat mag er zeker en vast zijn!

Voor meer info kan u terecht op de website van de Hoogmis: www.hoogmis.be

Audioreportage: Bas Vermeersch

Advertentie

Leave a Reply