Skip to main content

Nog tot en met 24 september kan je in Fort 5 van Edegem gratis de betoverende video-installatie LICHT_VAL ontdekken van Monique Thomaes. Op vraag van KNSTWRK kwam Monique praktisch dagelijks naar het fort om er verschillende lichtinvallen op te nemen. Een selectie daarvan wordt nu geprojecteerd in de oude hallen.

Monique Thomaes werd geboren in Beveren en volgde haar man naar Den Haag. Ze volgde er de opleiding beeldhouwen aan de Vrije Academie. Later kwamen het paar terecht in Berlijn, waar Monique na wat zoeken een netwerk uitbouwde en een eerste atelier verkreeg. Ze is altijd gefascineerd geweest door licht, ruimte en schaduw en heeft al verschillende mooie tentoonstellingen achter de rug. Nu stelt ze in Fort 5 haar nieuwste project LICHT_VAL voor in samenwerking met KNSTWRK.

Uren aan beeldmateriaal

Het was Marc Ruyters die een eerst sceptische Monique vroeg om een expo te houden in Fort 5. “Ik had er net een expo in de ‘white cube’ van het MUKHA opzitten en was dus niet zeker wat ik in het donkere fort te zoeken had”, vertelt Monique. “Maar na de eerste vergadering was ik verliefd op de prachtige lichtinval en schaduwen veroorzaakt door het binnenvallende licht van de oude ramen.”

“Hier drie maanden zo vaak alleen zitten in de winter was echt zen.” – Monique Thomaes

Ze verbleef er vervolgens van januari tot mei als ‘artist in residence’ bij KNSTWRK en capteerde het prille voorjaarslicht aan de hand van foto-, video- en bewakingscamera’s. “Eerst keek ik per dag wat de schaduwen precies deden en dacht ik na over hoe ik dat zou opnemen. Hier drie maanden zo vaak alleen zitten in de winter was echt zen. Ik had wel 100 filmpjes en moest er uiteindelijk 5 uitkiezen.”

Traag genieten

Die beelden projecteert Monique nu op de wanden tegenoverliggend de corresponderende ramen. Het prille voorjaarslicht gaat zo de confrontatie aan met de schaduwen van het huidige najaarslicht, wat binnen de bestaande architectuur van het fort een uniek effect creëert dat constant in verandering is. Bij zonlicht treden er namelijk nieuwe schaduwen op die in samenspraak gaan met de projecties.

“Het is spelen met geduld.” – Monique Thomaes

Het geheel is langzaam, meditatief en poëtisch, en door het unieke samenspel van licht en schaduw is geen enkele blik hetzelfde. “De projecties duren allemaal 5 tot 12 minuten, het is dus spelen met geduld, want je ziet het lichtspel maar heel traag evolueren”, verduidelijkt Monique. Ze laat haar expo ook vergezellen door een zelfgeschreven gedicht dat geprojecteerd wordt bij de ingang. “Het laatste woord daarvan is ‘kwetsbaar’, omdat ik hoop dat mensen dat zelf ervaren door het licht en de ruimte aan te voelen, zoals ik dat hier maanden heb gedaan.”

LICHT_VAL loopt nog tot en met 24 september, elke vrijdag, zaterdag en zondag van 11 uur tot 17 uur. Toegang is gratis. Rondleidingen voor grote groepen zijn mogelijk op afspraak. Monique en enkele leden van KNSTWRK zullen steeds aanwezig zijn om eventuele duiding te geven waar nodig. “Ik nodig de bezoeker graag uit om door de projecties te lopen, deel te worden van het project en de tijd traag te zien verglijden”, sluit Monique af.

Foto’s: KNSTWRK, Albert Van Hees & Kobe Nuyens

Advertentie

Leave a Reply