Skip to main content

Daags voor 11 november, maar ook ter gelegenheid van het 850-jarig bestaan van Edegem, onthulde de afdeling van Nationale Strijdersbond (NSB) onder ruime belangstelling van jong en oud een vredesmonument op het gemeenteplein. Na enkele toespraken brachten kinderen van de scholen Andreas Vesalius en OLVE Basis zelfgemaakte gedichten, waarin ze hun visie op conflict vormgaven. De ceremonie werd afgesloten met een vredeslied, geschreven door Rika Joris en gebracht door De Vagebonden.

Volgens de NSB-voorzitter krijgen 20 steden of gemeenten een vredesmonument. “Voor de provincie Antwerpen is dit het eerste vredesmonument dat officieel ingehuldigd is”, zegt Pszeniczko. “De koning heeft zijn hoge bescherming aan het initiatief gegeven, dat betekent toch dat hij het belangrijk vindt om de vredesboodschap aandacht te blijven geven.”

Zowel het gebruikte materiaal van het monument als de iconografie inspireerden dichter Geert De Kockere tot het schrijven van een haiku. Zeventien lettergrepen die de hindernissen op het pad naar de vrede symboliseren.

“Dit monument zal een dagelijkse herinnering en motivatie zijn, om ons te blijven inzetten voor de vrede”, aldus burgemeester Koen Metsu. Hij richtte zich daarmee in de eerste plaats naar de scholieren van twee Edegemse scholen met de opdracht om in grote conflicten steeds naar een oplossing te zoeken.

Ronny Peeters, oudgediende bij de medische dienst in Leopoldsburg en lid van de Edegemse afdeling van NSB: “Naast het uitdragen van de vredesboodschap, is het blijvend herdenken van gesneuvelde strijders onze belangrijkste kerntaak. En dat is nu actueler dan ooit met de oorlogen in Oekraïne en Israël.”

Tekst & foto’s: Bart Boussemaere

Advertentie

Leave a Reply