Skip to main content

Elke nazomer kan je in en rond het park van Lint genieten van het dorpsfeest Suikeren Zondag. Allerlei verenigingen en vrijwilligers zullen er op 17 september weer een spetterende dag van maken. Dit jaar markeert de 45ste editie en die is net iets anders dan gewoonlijk door de komst van een nieuw bestuur.

Het nieuwe bestuur bestaat uit een mix van jong en oud, met zeer uiteenlopende interesses. Ze vullen elkaar dus goed aan. “Het is zalig om in zo’n sfeer te werken aan een vernieuwde Suikeren Zondag”, zegt Peter Van Hoof. Tien jaar lang was Peter een drijvende kracht achter de Suikeren Loop, maar nu neemt hij samen met anderen de touwtjes van het hele dorpsfeest in handen.

Vieren met suikerbieren

Het concept van Suikeren Zondag gaat al even mee en is een lokale traditie. Lang geleden vierden de boeren in het dorp feest na de oogst. En de nazomer is sindsdien altijd een feestperiode gebleven. “Rond deze periode start altijd de kermis met aansluitend de jaarmarkt en een bierfeest op zondag. Dat is ook waar het ‘Zondag’-gedeelte van komt”, weet Peter. “Het ‘Suikeren’ komt van suiker toevoegen bij het bier voor de smaak. Vandaar het suikerbier dat we hier ook serveren.”

Vroeger werd dat suikerbier nog gebrouwen in de plaatselijke brouwerij, maar die is ondertussen verdwenen. Het suikerbier komt nu dus van Lier en daar hangt een leuk verhaal aan vast: “Normaal mag dat Lierse bier volgens hun statuut niet verdeeld worden buiten Lier zelf. Die mensen komen hier dus wat ‘Lierse aarde’ strooien voor onze toog, zodat het wel mag.”

Verenigingen weer betrekken

Een van de eerste punten op de agenda van het nieuwe bestuur was het opnieuw betrekken van de verenigingen in de gemeente. Doordat veel van hen een ledenstop hanteerden en ze niets konden verdienen met hun aanwezigheid op Suikeren Zondag, bleven ze weg. “Wij pakken het anders aan”, vertelt Peter. “De verenigingen kunnen niet alleen hun demo, skill of act tonen op het feest, maar mogen ook snacks verkopen om hun clubkas te spijzen. Dat is een win-winsituatie. Zij verdienen iets en wij zien verenigingen terugkomen die al jaren wegbleven.”

“We zijn zeer dankbaar voor de steun van iedereen en de positieve reacties die we al ontvingen.” – Peter Van Hoof

Mensen opnieuw betrekken was nodig. De laatste jaren waren geen topedities omwille van slecht weer en Covid, waardoor er wat negatieve percepties rond het hele gebeuren hingen. “We zijn dus zeer dankbaar voor de steun van iedereen en de positieve reacties die we al ontvingen. Ook een welgemeende merci aan de gemeente, zij hebben ons op verschillende vlakken, en dan vooral logistiek, goed ondersteund!”

Advertentie

Wie groeit de grootste?

Op het programma van Suikeren Zondag staan uiteraard de uiteenlopende activiteiten van de Lintse verenigingen. Verder kan je er genieten van allerlei muziekoptredens van live bands en van de harmonie en het zangkoor van Lint. Er is ook een gewone rommelmarkt en een kinderrommelmarkt. “Die laatste is een aparte sectie waar de kinderen, onder begeleiding van hun ouders, zelf spullen kunnen verkopen. Dat gaat voornamelijk over speelgoed en kinderkledij”, verduidelijkt Peter.

Sportliefhebbers kunnen dan weer meedoen met, of supporteren tijdens de Suikeren Loop. Een loopwedstrijd met verschillende categorieën en afstanden voor kleuters, jongeren en volwassenen. Na de primeur van vorig jaar keert ook de Suikeren Koers terug. Er worden twee wedstrijden gereden, een van 15 en een van 20 rondjes door het dorp. Die zijn goed voor respectievelijk 60 en 80 kilometer.

“Je probeert een zo groot mogelijke zonnebloem te groeien en het is prachtig om iedereen daarmee op zondag over de straten te zien wandelen.” – Peter Van Hoof

Voor het eerst in wel tien jaar tijd wordt op Suikeren Zondag ook de winnaar van de Zonnebloemwedstrijd bekend gemaakt. Daarvoor deelden Peter en het bestuur in april al zonnebloemzaadjes uit in de Lintse scholen. “Ik heb hier altijd gewoond en het als kind ook nog meegemaakt. Het is een traditie hier. Je probeert een zo groot mogelijke zonnebloem te groeien en het is prachtig om iedereen daarmee op zondag over de straten te zien wandelen.” Zowel voor diegene met de hoogste bloem als die met de grootste diameter valt een waardebon te winnen voor de cadeauwinkel in Lint.

Afspraak dus 17 september in en rond het park van Lint. Starten doen ze om 8u met de rommelmarkt. Voor het hele programma kan je terecht op www.suikerenzondag.be.

Foto’s: Peter Van Hoof

Advertentie

Leave a Reply