Skip to main content

Twee jaar na zijn overlijden wordt het Aspe-verhaal verdergezet met de prequel Reünie. Hovenaar Jonas Boets kreeg de eer om het verhaal uit te werken en in de voetsporen te treden van één van Vlaanderens grootste auteurs.

Tekst: Bart De bruyn & Kobe Nuyens

Jonas Boets is ondertussen al meer dan 20 jaar een succesvolle schrijver. Hij staat vooral bekend om zijn combinatie van spanning en humor, en de jeugdreeks rond het personage Sam Smith. Na een tijdje in de media te hebben gewerkt, onder andere bij Jim en VRT, focust hij zich nu weer volledig op het schrijven.

Waardige opvolger

Aangezien Jonas onder dezelfde uitgeverij zit als Aspe, kennen en vertrouwen ze hem er goed. Daardoor verscheen hij al snel op de radar als kandidaat-opvolger. Vooral zijn oog voor een goede mix tussen spanning en humor, en zijn laatste succesvolle volwassen thriller in die stijl waren doorslaggevend. Jonas heeft ook een persoonlijke link met Aspe, want zijn vader Herman Boets speelde jarenlang de rol van wetsdokter Van Maele in de tv-reeks.

“In de voetsporen treden van zo’n succesvolle auteur is een eer, maar ook een uitdaging”, verduidelijkt een nuchtere Jonas. Tijdens het schrijven voelde hij echter geen druk. “Ik kon mijn eigen stijl gebruiken en de uitgeverij was snel akkoord met de weg die ik opging, dat was heel geruststellend. Nu het boek echt uit is, dringt het besef wel binnen dat het kritisch bekeken zal worden en vergeleken worden met de vorige boeken.”

Het verhaal

In Reünie laat Jonas, die het verhaal volledig zelf bedacht, ons kennismaken met de jonge vrijgezel Pieter Van In, voordat Aspe hem zijn eerste avontuur laat beleven:

‘Tijdens een reünie in het Brugse Sint-Lodewijkscollege wordt een priester-leraar dood aangetroffen in zijn klaslokaal. De jonge commissaris Pieter Van In gelooft niet in de theorie van misbruik en wraak. Samen met zijn onafscheidelijke collega Guido Versavel graaft hij dieper in het verleden van de aanwezigen op de reünie. Ze komen steeds meer te weten over wat zich tien jaar geleden heeft afgespeeld op de school, en welke trauma’s dat heeft veroorzaakt. Zijn superieuren waarderen Van Ins onconventionele methoden allerminst, maar hij moet uitzoeken wie de dader is voor er weer een dode valt…’

“Ik hoop dat als mensen verschillen merken, ze die omarmen en zien dat het werk is verdergezet met alle respect aan de personages. Hopelijk gaat dat gepaard met het gevoel dat ze na deze uitgave opnieuw Aspe kunnen lezen, weliswaar in een ander jasje”, sluit Jonas af.

Aspe – Reünie is nu overal te koop!

Advertentie

Leave a Reply